Znanstveniki razkrivajo: Zakaj ne bi smeli jemati kamenčkov s plaže?

Svet Cumberlanda na severu Anglije je nedavno objavil novo uredbo, ki za ljudi, ki bodo jemali kamenčke s plaž določa do 1000 funtov denarne kazni. Ta ukrep je naletel na razočaranje med številnimi obiskovalci, vendar je namenjen preprečevanju erozije, kar je ključnega pomena za ohranitev naravne zaščite obal. Raziskave kažejo, da so pesek in kamenčki bistvenega pomena za zdravje obalnih ekosistemov in zaščito pred naravnimi nesrečami.

Kamenčki kot naravna zaščita

Obisk plaže mnogim ljudem obudi spomine na brezskrbne otroške dni, ko so se igrali med valovi in zbirali zanimive kamenčke. Vendar pogosto pozabimo, da so ti kamenčki ključni habitat za številne morske in obalne vrste ter zagotavljajo naravno zaščito pred močjo morja. Poleg tega kamenčki pomagajo zaščititi domove in infrastrukturo pred erozijo in poplavami.

Marsikdo si s plaže vzame kamenček za spomin ali pa večje količine za okrasitev vrta. Obiskovalci so pogosto navdušeni nad raznolikostjo kamenčkov, barv, oblik in fosilov, ki jih najdejo na plažah. Ti kamenčki so rezultat tisočletnega delovanja ledenikov in naravnih procesov, ki so jih prinesli na obale.

Pravne omejitve odstranjevanja materiala

V Združenem kraljestvu je odstranjevanje kakršnega koli materiala s plaž nezakonito. Zakon o zaščiti obal iz leta 1949 je bil uveden za preprečevanje zgodovinskih izgub več sto tisoč ton usedlin, ki so jih ljudje uporabljali kot brezplačne gradbene materiale. Dolžine prodnatih plaž so prav tako zakonsko zaščitene zaradi svojih okoljskih lastnosti, saj zagotavljajo pomembne habitate za različne vrste.

Vpliv odstranjevanja kamenčkov na erozijo

Za prebivalce, ki živijo v bližini plaž, so kamenčki ključnega pomena za zmanjšanje obalne erozije in poplav. Večji volumen plaže pomeni večjo učinkovitost pri absorpciji energije valov. Če odstranimo kamenčke, pesek ali druge usedline, plaža izgubi svojo sposobnost delovanja kot naravna ovira. Prostornina plaže se skozi leto naravno spreminja, saj se plaža prilagaja sezonskim spremembam valov. Močnejši valovi med zimskimi nevihtami prenašajo večje usedline na zgornjo plažo, kjer tvorijo greben prodnikov, ki je prva obramba pred nevihtami.

Kumulativni učinek odstranjevanja kamenčkov

Ena oseba, ki vzame nekaj kamenčkov, morda ne bo bistveno vplivala na celotno plažo. Vendar pa kumulativni učinek množičnega odstranjevanja kamenčkov lahko moti naravne procese razvrščanja sedimentov in poruši dinamično ravnovesje plaže. Raziskave kažejo, da je zadrževanje sedimentov v sistemu ključnega pomena za zaščito pred poplavami in erozijo.

Pomen raziskav in ohranjanja sedimentov

Znanstveniki trenutno izvajajo raziskave, da bi bolje razumeli, kako se prodnate plaže odzivajo na valove in nevihte. Te raziskave so ključne za oceno učinkovitosti umetno ustvarjenih prodnatih plaž pri zagotavljanju zaščite pred obalnimi poplavami in erozijo. Nove nizkocenovne tehnike in državljanske znanstvene pobude omogočajo spremljanje transporta sedimentov, kar prispeva k napredku raziskav.

Naravna zaščita v času podnebnih sprememb

V spreminjajočem se podnebju, kjer se predvideva večja pogostost in intenzivnost poplav in erozije, je zadrževanje sedimentov na plažah nujno. Naravna zaščita obal in koristi habitata so ključnega pomena za obalna območja. Prositi ljudi, naj ne jemljejo kamenčkov s plaže, se morda zdi nepomembno, vendar je to bistveno za ohranitev naravnih obrambnih mehanizmov naših obal.

Nova uredba, ki prepoveduje odstranjevanje kamenčkov s plaž in določa stroge kazni, je korak v pravo smer za zaščito naših obal pred erozijo in ohranjanje naravnih ekosistemov za prihodnje generacije.

[Vir: Science Alert]; Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja