Site icon Princesa.si

Cvetačni zrezki s smetanovo omako iz posušenih paradižnikov

Cvetačni zrezki s smetanovo omako iz posušenih paradižnikov

Cvetačni zrezki s smetanovo omako iz posušenih paradižnikov so jed, ki jo je zelo enostavno pripraviti. Iz vsake glavice cvetače dobimo približno dva zrezka. Morebitne dodatne cvetove, ki odpadejo iz sredice, lahko spečete ali pa jih shranite za drugo jed. To vegetarijansko pojedino, lahko postrežete kot samostojno jed ali kot prilogo mesu.

Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke. Za pripravo jedi boste potrebovali okoli pol ure.

Prehranski profil:

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Postopek priprave:

Pečico segrejte na 230°C. Velik pekač obložite s peki papirjem.

Odstranite in zavrzite vse liste cvetače; pustite steblo nedotaknjeno. Glavice cvetače položite s steblom navzdol na desko za rezanje; narežite na 2 cm debele rezine. (Nekateri cvetovi se bodo med rezanjem odlomili, shranite jih za drugo jed.) Rezine razporedite v eno plast na pripravljenem pekaču in jih na obeh straneh premažite s 33 ml olja iz suhih paradižnikov. Potresite s 1/4 čajne žličke soli in popra.

Pecite, obrnite do polovice, dokler se cvetača ne zmehča, približno 25 minut.

Medtem segrejte preostalo olje iz posušenih paradižnikov v srednji ponvi na srednjem ognju. Dodajte čebulo in česen; dušite, mešajte, dokler se ne zmehča, 2 do 3 minute. Primešajte sušene paradižnike. Ogenj povečajte na srednje visoko in dodajte vino. Med mešanjem kuhajte, dokler se tekočina ne zmanjša za polovico, približno 2 minuti. Ogenj zmanjšajte na srednje. Dodajte smetano in preostalo 1/4 čajne žličke soli in popra; dušite, občasno premešajte, dokler se rahlo ne zgosti, približno 2 minuti. Z omako prelijte pečeno cvetačo.

Po želji potresite z baziliko (ali peteršiljem).

Dober tek!

Dejstva o hranilni vrednosti(na porcijo)

258Kalorije
20 gmaščoba
14gOgljikovi hidrati
5gBeljakovine

Vir in foto Foto: Pexels

Exit mobile version