Cvetačni zrezki s smetanovo omako iz posušenih paradižnikov

Cvetačni zrezki s smetanovo omako iz posušenih paradižnikov so jed, ki jo je zelo enostavno pripraviti. Iz vsake glavice cvetače dobimo približno dva zrezka. Morebitne dodatne cvetove, ki odpadejo iz sredice, lahko spečete ali pa jih shranite za drugo jed. To vegetarijansko pojedino, lahko postrežete kot samostojno jed ali kot prilogo mesu.

Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke. Za pripravo jedi boste potrebovali okoli pol ure.

Prehranski profil:

  • brez jajc,
  • brez glutena,
  • brez oreščkov,
  • brez soje.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 2 srednje veliki glavi cvetače (približno 907 g),
  • 80 ml oljčnega olja (33 ml za posušene paradižnike in 47 ml za cvetačo),
  • 50 g narezanih posušenih paradižnikov v 2 žlici olja iz kozarca, razdeljeno,
  • 1/2 čajne žličke soli, razdeljeno,
  • 1/2 čajne žličke mletega popra, razdeljenega,
  • 1/2 skodelice drobno sesekljane čebule (približno 75 g),
  • 1 strok česna, sesekljan,
  • 120 ml suhega belega vina,
  • 120 ml težke smetane,
  • Nasekljana sveža bazilika ali peteršilj za okra (neobvezno).

Postopek priprave:

Pečico segrejte na 230°C. Velik pekač obložite s peki papirjem.

Odstranite in zavrzite vse liste cvetače; pustite steblo nedotaknjeno. Glavice cvetače položite s steblom navzdol na desko za rezanje; narežite na 2 cm debele rezine. (Nekateri cvetovi se bodo med rezanjem odlomili, shranite jih za drugo jed.) Rezine razporedite v eno plast na pripravljenem pekaču in jih na obeh straneh premažite s 33 ml olja iz suhih paradižnikov. Potresite s 1/4 čajne žličke soli in popra.

Pecite, obrnite do polovice, dokler se cvetača ne zmehča, približno 25 minut.

Medtem segrejte preostalo olje iz posušenih paradižnikov v srednji ponvi na srednjem ognju. Dodajte čebulo in česen; dušite, mešajte, dokler se ne zmehča, 2 do 3 minute. Primešajte sušene paradižnike. Ogenj povečajte na srednje visoko in dodajte vino. Med mešanjem kuhajte, dokler se tekočina ne zmanjša za polovico, približno 2 minuti. Ogenj zmanjšajte na srednje. Dodajte smetano in preostalo 1/4 čajne žličke soli in popra; dušite, občasno premešajte, dokler se rahlo ne zgosti, približno 2 minuti. Z omako prelijte pečeno cvetačo.

Po želji potresite z baziliko (ali peteršiljem).

Dober tek!

Dejstva o hranilni vrednosti(na porcijo)

258Kalorije
20 gmaščoba
14gOgljikovi hidrati
5gBeljakovine

Vir in foto Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja