Deset zelo pomembnih lastnosti dobrega očeta

Moški imajo vse bolj aktivno vlogo pri starševstvu in želijo osvojiti lastnosti dobrega očeta. Ne prevzemajo več le vloge hranilcev, temveč tudi zaščitnikov in staršev, ki disciplinira otroke. Vloga očetov se je razvila in to je pripeljalo do tega, da so moški sprejeli celo vrsto novih veščin in vrednot.

V nekaterih evropskih državah praznujemo očetovski dan. Prvi očetovski dan so praznovali leta 1908 v ZDA, po veliki rudarski nesreči, v kateri je umrlo več kot 250 očetov. Čeprav se je ta običaj zelo hitro razširil po vsem svetu, ga ne praznujejo v vseh državah na isti dan. Mednarodni dan očetov obeležujemo tudi v Sloveniji in ga, kot v večini držav, praznujemo vsako tretjo nedeljo v juniju.

Ob dnevu očetov so otroci v osnovnih šolah v ZDA opisali, kaj naredi dobrega očeta. Nekaj ​​pomembnih odgovorov vključuje:

  • “Zaradi dobrega očeta se počutiš varnega.”
  • “Dober oče lahko zaščiti otroke pred nesrečo.”
  • “Dober oče vedno posluša mamo.”

In res, zaščita in varnost za naše otroke postaneta pomembni. Neka raziskava je preučevala, kako otroci vidijo svoje očete. Opisovali so jih z besedami, kot so “varen”, “močan”, “tolažilen”, “zaščitnik”, “junak”, “učitelj”, “moder” in “izobražen”.

Howard Todd-Collins, svetovalec za moške in odnose, pravi, da samo prisotnost ni več dovolj. Raziskovalci so identificirali 10 lastnosti, ki so se izkazale za pomembne pri pomoči otrokom, da zrastejo v vzdržljive in zdrave odrasle.

1. Zanesljivost

Gre za stalno dosegljivost naših otrok v dobrem in slabem.

2. Vključenost

Vsak dan smo osebno vpleteni v življenja, interese, upe in sanje naših otrok. Če smo radovedni in pozorni, moramo svoje skrbi pustiti ob strani.

3. Sočutje

Otroku moramo pokazati sočutje, upanje in vero.

4. Ocena matere

Izkazovanje spoštovanja in ljubezni do matere naših otrok je zelo pomembno. Ne gre za to, da se vedno strinjate s svojim partnerjem. To pomeni, da partnerja cenimo takšnega, kot je, z vsemi njegovimi nepopolnostmi. Izkazovanje ljubezni in spoštovanja zahteva ukrepanje in naše sinove in hčere uči, kako ravnati z njimi.

5. Empatija

Ko pokažemo empatijo in se postavimo v kožo drugih, poskrbimo, da se otroci počutijo slišane, spoštovane in cenjene.

6. Jasna besedna izraznost

Jasno komuniciranje, sledenje navodilom, strogost, a poštenost, brez omalovaževanja ali nadzora, je še ena pomembna kakovost.

7. Človečnost

Delajte napake, vendar bodite odprti za povratne informacije in svojega otroka naučite z zgledom, da je rast vseživljenjsko prizadevanje. Tako mama kot oče včasih delata napake. Pri vzgoji otrok moramo čim večkrat pokazati človečnost.

8. Iskrenost

Učite otroka in živite v skladu z vrednotami poštenosti.

9. Razigranost

Pokažite otrokom, da ste srečni, ko se z njimi zabavate in igrate. Raziskave so pokazale, da igra naše otroke uči uravnavanja čustev ter sprejemanja omejitev in meja.

10. Marljivost

Oblikujte zdravo delovno etiko, kot vir osebnih dosežkov in zadovoljstva. To ni nujno povezano samo z delom. Gre za dragocen odnos do opravil (npr. gospodinjskih) nasploh.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja