Ed Sheeran je zmagal v primeru plagiatorstva Marvina Gayeja

Oboževalci Eda Sheeran si lahko oddahnejo, saj je bil slavni 32-letni britanski glasbenik na zveznem sodišču v New Yorku oproščen obtožb o kršenju avtorskih pravic. Čeprav jih neposredno ne zadeva, je Ed Sheeran napovedal, da se bo nehal ukvarjati z glasbo, če bo izgubil tožbo. Sprožili so jo dediči pravic pokojnega Eda Townsenda, soavtorja pesmi Marvina Gayeja. Trdili so, da je Ed Sheeran naredil plagiat uspešnice “Let’s Get It On” iz leta 2014 pri ustvarjanju svoje pesmi “Thinking Out Loud”. Vendar jim tega na sodišču ni uspelo dokazati.

Pevec je dejal: “Nisem se hecal, če bi se to zgodilo, bi bilo konec, nehal bi se ukvarjati z glasbo, saj bi bilo res žaljivo. Zelo trdo delam, da sem tu, kjer sem.” Njegov odvetnik je dokazal, da gre v tem primeru za monopolizacijo pogosto uporabljenih akordov, ki so dostopni in dovoljeni vsem.

Pozornost je pritegnila tudi Kathryn Townsend Griffin, hči pokojnega Townsenda, ki je v svojem pričevanju Sheerana opisala kot velikega umetnika. A je dodala, da morala storiti vse, da bi zaščitila očetovo zapuščino.

To ni prva Sheeranova obtožba kršenja avtorskih pravic. Lani je prejel kazen 900.000 funtov. Pevec in njegova sodelavca Steven McCutcheon in Johnny McDaid so bili obtoženi plagiata pesmi Samija Chokrija “Oh Why”, ko so ustvarili Sheeranovo uspešnico “Shape Of You”.

Takrat je Ed Sheeran dejal: “V pop glasbi se uporablja omejeno število not in akordov, vsak dan pa je na Spotifyju objavljenih 60.000 pesmi. To je 22 milijonov pesmi na leto in seveda bodo nekatere od njih podobne.”

V eni od izjavi po tožbi je bilo še zapisano: “Naše duševno zdravje je drago. Stres, ki ga to povzroča na vseh straneh, je ogromen. Vpliva na številne vidike našega vsakdanjega življenja ter življenja naših družin in prijateljev. Nismo korporacije. Nismo pravne osebe. Smo ljudje. Smo avtorji pesmi. Ne želimo zmanjšati bolečine in prizadetosti, ki jo je zaradi tega utrpel kdor koli, hkrati pa se nam zdi pomembno priznati, da smo tudi mi imeli svoje bolečine in življenjske boje med tem procesom.”

vir Foto: Wikimedia

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja