Izbruh mozoljev? Morda so krive te 3 sestavine, mašijo pore

Kako nadležno! Spet izbruh mozoljev! Zavrgli ste že vse lepotilne izdelke s pretečenim rokom uporabe, poenostavili svojo rutino nege kože na nekaj korakov in opustili predelane sladkorje, a še vedno trpite zaradi nadležnih belih ogrcev in nežnih aknastih cist. Možno je, da je hormonsko, lahko pa, da so krive sestavine v izdelkih, ki jih uporabljate vsakodnevno. 

Kaj so mašilci por?

Mašilci por so komedogene sestavine v negi kože in kozmetiki, ki so gostejše od naših naravnih olj in zato v naših porah ustvarijo zamašek. Ko je velikost molekule sestavine večja od našega naravnega sebuma, blokirajo naše pore in povzročijo nastanek izbruhov.

Te sestavine so skriti krivec za številne izbruhe in jih najdemo v približno 90 odstotkih izdelkov.

Ljudje se na različne sestavine, različno odzovejo, pač odvisno od tipa kože. Tisti, ki so genetsko nagnjeni k aknam, imajo v primerjavi s tistimi s suho kožo veliko večjo verjetnost, da bodo imeli posledice, ko te sestavine pridejo v stik z njihovo kožo.

Oznaki “naravno” in “organsko”, ko gre za preprečevanje izbruhov ne pomenita veliko. Ko ta sredstva nanesemo na izdelke za nego kože, lahko te sestavine prav tako mašijo pore kot kar koli drugega. Velikosti molekul namreč ne upoštevajo, ko blagovna znamka označi izdelek kot “naraven” ali “ekološki”, zato lahko eden od teh izdelkov, ki so na videz “dobri za vas”, dejansko povzroči več škode kot koristi.

Tri najpogostejše sestavine, ki najpogosteje mašijo pore

1. Karitejevo maslo

Glede na to, da radi uporabljamo karitejevo maslo iz najrazličnejših razlogov, na primer za pomiritev suhe, razpokane kože ali ublažitev pikov komarjev, boli odkritje, da lahko zamaši naše pore. Čeprav tehnično spada v kategorijo nekomedogenih, nekateri viri poročajo, da je pri ljudeh s kožo, nagnjeno k aknam, večja verjetnost, da se bodo med uporabo karitejevega masla zamašile pore v primerjavi s tistimi s suho kožo. 

Razlog? Goste kremaste maščobe v karitejevem maslu lahko povzročijo čezmerno nastajanje sebuma v že tako mastni koži, kar povzroči zamašene pore.

2. Etilheksil palmitat

Etilheksil palimat je, skrit v številnih priljubljenih kozmetičnih izdelkih, je sestavina na osnovi maščobnega alkohola in kisline, ki se najpogosteje dodaja formulam kot alternativa silikonu.

V bistvu gre za poceni naftni derivat z dolgim ​​rokom trajanja, zaradi česar je privlačen za prouvajalce, ki želijo znižati stroške. Po poročanju je visoko na lestvici komedogenosti, zato je najbolje, da se tej sestavini popolnoma izognete, saj lahko povzroči draženje in izbruhe mozoljev.

3. Kokosovo olje

Kokosovo olje je po naravi veliko gostejše od našega naravnega sebuma. Zato bo mašil naše pore ne glede na to, ali je organski ali ne.

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja