Jambalaja, obilo mesa in riža

Jambalaja je ameriška jed z rižem, značilna za kreolsko in cajunsko prebivalstvo Louisiane. Izvira iz francoske (zlasti provansalske), afriške in španske kuhinje. 

V glavnem je jed sestavljena iz mesa in zelenjave, pomešane z rižem, in običajno vključuje nekatere vrste klobas, skupaj s svinjino ali piščancem in morskimi sadeži, kot so rakovice ali kozice.

Čas, ki ga boste potrebovali za pripravo jedi je 15 minut, jed se kuha 40 minut. Iz navedenih količin sestavin boste dobili 6 porcij.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 kosa piščančjih prsi, brez kosti in kože, narezana na koščke
  • 1 kg klobase, narezane na tanke kolobarje
  • 3 majhne paprike, narezane na kocke (rumena, zelena in rdeča)
  • 2 palčki zelene, narezane na kocke
  • 1 jalapeño ali drug čili poper, brez semen in drobno narezan
  • 1 čebula, narezana na kocke
  • 4 stroki česna, strti
  • 1 pločevinka paradižnika
  • 700 ml piščančje juhe
  • 300 g nekuhanega dolgozrnatega belega riža
  • 2 žlici začimbe Cajun
  • 1 čajna žlička zdrobljenega posušenega timijana
  • ¼ čajne žličke kajenskega popra
  • 1 lovorjev list
  • 1 kg očiščenih kozic
  • groba sol
  • sveže mlet črni poper
  • sesekljan svež peteršilj, na tanke rezine narezana zelena čebula, pekoča omaka za dekoracijo po okusu

Postopek:

V zelo veliki globoki ponvi na srednje močnem ognju segrejte 1 žlico olja. Dodajte piščanca in klobaso ter med občasnim mešanjem dušite 5-7 minut, dokler ni piščanec kuhan in klobasa rahlo porjavi. Prenesite na čist krožnik in odstavite.

V ponev dodajte preostali 2 žlici olja. Dodajte papriko, zeleno, jalapeño poper, čebulo in česen. Med občasnim mešanjem dušite 6 minut, da se čebula zmehča.

Dodajte zdrobljen paradižnik, piščančjo osnovo, riž in začimbe ter premešajte. Nadaljujte s kuhanjem, dokler mešanica ne zavre. Nato ogenj zmanjšajte na nižjo temperaturo, pokrijte in pustite vreti približno 25-30 minut, da je riž skoraj kuhan, vsakih 5 minut mešajte in pazite, da se riž ne zažge.

Dodajte kozice in premešajte. Med občasnim mešanjem kuhajte še toliko časa, da so kozice kuhane in rožnate. Vmešajte piščanca in klobase, odstranite lovorjev list in ga zavrzite.

Jambalajo začinite s soljo, poprom in po potrebi začimbo Cajun. Odstranite z ognja.

Postrezite toplo z želenimi okraski. V zaprti posodi lahko hranite v hladilniku do 3 dni.

Dober tek!

Foto: Belly Full

Dodaj odgovor