Kaj povzroča lomljive nohte in ali jih lahko popravite?

Ali imate lomljive nohte in se pogosto cepijo? Ali so pogosto videti pusti in krhki? Morda ste celo v zadregi zaradi njihovega videza ali pa vas skrbi, da so krhki zaradi kakšne osnovne zdravstvene težave. Lomljivi nohti so pogosto neprijetni, vendar jih boste, odvisno od vzroka, morda lahko popravili.

Kaj povzroča lomljive nohte?

Večinoma se lomljivi nohti začnejo od znotraj. Vaša prehrana in življenjski slog imata veliko opraviti z zdravjem in močjo vaših nohtov. Pravzaprav so lahko vaši nohti dober pokazatelj stanja vašega splošnega zdravja.

Pogosto lahko pomanjkanje določenih hranil prispeva k slabemu zdravju nohtov ter povzroči krhkost in lomljenje. Nizka raven cinka in železa je lahko krivec, prav tako težave s ščitnico. Pomanjkanje eteričnih olj, kot je omega-3, lahko povzroči pokanje vaših nohtov .

Obstaja nekaj mitov, ki so pogosto povezani s šibkimi ali lomljivimi nohti, vključno s tem, da pustite nohtom, da “dihajo”. Ali, da jih pustite brez laka za nohte, akrila ali drugih tretmajev. Nohtom ni nujno, da dihajo, da postanejo močnejši. Če pa ste nekdo, ki si jih res pogosto lakira, vam bo morda koristil premor, da si lahko nohti opomorejo.

Medtem, ko ima vaša prehrana pomembno vlogo pri zdravju vaših nohtov, drugi možni razlogi za pokanje in lomljivost vključujejo pogosto umivanje rok, pomanjkanje vlage ali celo naravni proces staranja. Verjeli ali ne, celo pošiljanje sporočil je lahko krivec, če vaši nohti “klikajo” ob zaslon. Lahko povzroči, da pokajo in se na konicah strgajo.

Ali lahko lomljive nohte okrepite?

Razumevanje osnovnega vzroka vaših krhkih nohtov je pomembno, da lahko ukrepate aktivno in odpravite težavo pri viru. Obstajajo pa tudi dodatni koraki, s katerimi lahko okrepite svoje lomljive nohte. Če ste v zadregi zaradi svojih lomljivih nohtov, lahko nekatere od teh nasvetov takoj uporabite v praksi.

Sledite zdravi prehrani

Eden najboljših načinov za izboljšanje zdravja vaših nohtov je, da svojim nohtom zagotovite tisto, kar si želijo. Zdravo prehrano, bogato z beljakovinami, kalcijem, železom ter drugimi bistvenimi vitamini in minerali. Železo je na primer nujno, ker prenaša kisik do nohtov. Pomanjkanje železa lahko povzroči nastanek grebenov na nohtih ali pa so videti celo konkavni. Dodatek biotina lahko pomaga izboljšati čvrstost, trdoto in debelino nohtov. Biotin spodbuja zdravo rast celic in pomaga povečati aminokisline, odgovorne za rast nohtov.

Naj bodo vaši nohti čisti in suhi

Dolgi nohti so lahko lepi, če so zdravi. Lahko pa jih je tudi težje vzdrževati čiste. Na žalost so nohti pogosto idealen ”dom” za glivice in bakterije. Če jih ohranjate čiste in suhe, boste zmanjšali tveganje za neželene glivice pod nohti, ki jih lahko oslabijo. S striženjem nohtov boste tudi zmanjšali tveganje za poškodbe in možnost zloma.

Redno vlažite

Vlaženje bi lahko bilo del vaše vsakodnevne rutine nege kože, vendar bi ga morali začeti vključevati tudi za krepitev nohtov. Redno vlaženje lahko pomaga preprečiti, da bi nohti postali suhi in lomljivi. Vlaženje ščiti vašo nohtno ploščo pred zračnimi in vodnimi elementi, ki lahko izsušijo vaše nohte in povzročijo njihovo krušenje in cepljenje. Celo vsakodnevno pomivanje posode lahko izsuši vaše nohte in jih naredi bolj nagnjene k poškodbam. Očitno je to opravilo, ki se mu ne morete izogniti, zato razmislite o nošenju gumijastih rokavic, ko bodo vaše roke potopljene dlje časa.

Poskusite z lokalno rešitvijo

Če ste preizkusili nekatere od zgornjih nasvetov, vendar se želite še bolj potruditi pri negi svojih nohtov, razmislite o nanosu topikalne raztopine, namenjene njihovi krepitvi in ​​zaščiti. Lahko celo poskusite nekaj, kar morda že imate v svoji omarici z zdravili, na primer vazelin. Ta pregrada zadrži vlago, kar bo vašim nohtom pomagalo ostati močni, hkrati pa preprečilo izsušitev in pokanje. Uporabljate ga lahko ves dan, da pomaga pri celjenju nohtov, zmanjša zunanje dražilne dejavnike ter izboljša videz in občutek nohtov. Vazelin bo služil tudi, kot zaščitna bariera za vaše roke, zato tudi koža okoli nohtov ne bo tako pogosto pokala.

Ni vam treba živeti s krhkimi, lomljivimi nohti. Obstajajo koraki, ki jih lahko naredite doma, da jih okrepite, a če ste res zaskrbljeni, se lahko vedno obrnete na svojega zdravnika.

vir Foto: Pexels Princesa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja