Kaj se zgodi, če se 30 dni odpoveste sladkorju?

Sladkorju se ni preprosto izogniti. Na sladkor pogosto gledamo, kot na sovražnika našega zdravja. Navsezadnje lahko preveč sladkih dobrot poškoduje vaše zobe in povzroči, da se zredite. Glede na študijo iz februarja 2023, objavljeno na National Library of Medicine, je bilo preveliko uživanje sladkorja vpleteno v debelost, sladkorno bolezen, bolezni srca in ožilja ter presnovne motnje. Zato je pametno omejiti uživanje piškotov, peciva, tort, sladoleda, krofov in bombonov. Kljub temu obstajajo še drugi načini za vnos sladkorja v telo, ki se jih morda niti ne zavedamo. Obstajajo čaji in druge pijače, ki jih uživate vsak dan. Kaj pa, če bi bil 30 dni brez sladkorja?

Prednosti 30-dnevne diete brez sladkorja

Izločanje sladkorja ali katere koli skupine živil iz vaše prehrane ni zdravo. Pravi način za doseganje uravnotežene prehrane je nadzorovanje porcij in izogibanje kakršnim koli presežkom. Sladkor zagotavlja kalorije, vendar nima osnovnih hranil. Med drugim lahko uživanje sladke hrane vodi do prenajedanja in pomanjkanja pomembnih vitaminov in mineralov. Tukaj je nekaj prednosti, če en mesec ne uživate sladkorja:

1. Hujšanje

Če zmanjšate vnos sladkorja ali ga ne zaužijete mesec dni, lahko to privede do izgube teže, saj izloči prazne kalorije in zmanjša verjetnost prenajedanja.

2. Izboljšana raven sladkorja v krvi

Izločitev sladkorja za 30 dni lahko pomaga stabilizirati raven sladkorja v krvi, zmanjša tveganje za insulinsko rezistenco in sladkorno bolezen tipa 2.

3. Izboljšana raven energije

Brez skokov in padcev krvnega sladkorja postane raven energije čez dan stabilnejša.

4. Boljše zdravje zob

Izogibanje sladkorju lahko privede do izboljšanega ustnega zdravja in zmanjša tveganje za karies in bolezni dlesni.

5. Zmanjšano tveganje za kronične bolezni

Zmanjšanje vnosa sladkorja lahko zmanjša tveganje za razvoj kroničnih bolezni, kot je bolezen srca.

6. Čistejša koža

Nekateri ljudje lahko občutijo izboljšanje zdravja kože, saj je visok vnos sladkorja povezan z aknami in drugimi težavami s kožo.

7. Izboljšano razpoloženje in mentalna jasnost

Stabilna raven krvnega sladkorja lahko pozitivno vpliva na razpoloženje, zmanjša nihanje razpoloženja in izboljša duševno jasnost.

8. Bolj zdrava prebava

Visok vnos sladkorja lahko poruši ravnovesje črevesnih bakterij, zmanjšanje sladkorja pa lahko pomaga spodbujati bolj zdravo črevesno okolje.

Nasveti za odstranjevanje sladkorja iz obrokov za 30 dni

Nekatero ​​sadje, kot so mango, ananas in jagode, je precej sladko. Ni treba popolnoma vsega odstraniti iz prehrane brez sladkorja. Čeprav sadje vsebuje naravne sladkorje, zagotavlja tudi bistvene vitamine, minerale, vlaknine in antioksidante, ki so koristni za zdravje.

Z vidika zdravstvenih strokovnjakov se na splošno spodbuja zmerno uživanje sadja. Sladkorji v sadju so naravni, vsebnost vlaknin v njih pa pomagajo upočasniti absorpcijo sladkorja v krvnem obtoku. To zmanjša vpliv na raven sladkorja v krvi. Poleg tega hranila v sadju nudijo številne koristi za zdravje. Spodbujajo zdravje srca, pomagajo imunskemu sistemu in pomagajo pri prebavi. Vendar pazite na velikost porcij in se izogibajte prevelikim količinam sadnih sokov in suhega sadja. To so koncentrirani viri sladkorja brez vsebnosti vlaknin, ki jih najdemo v celem sadju.

Tukaj je opisano, kako zmanjšati vnos sladkorja

1. Berite etikete

Preverite oznake na živilih in se izogibajte izdelkom, na katerih piše “dodan sladkor”. Poiščite sestavine, kot so saharoza, visoka fruktoza, koruzni sirup in drugi derivati ​​sladkorja.

2. Izberite polnovredna živila

Osredotočite se na polnovredna in nepredelana živila, kot so zelenjava, sadje, puste beljakovine, cela zrna in zdrave maščobe.

3. Izogibajte se sladkanim pijačam

Opustite sladke pijače, kot so gazirane pijače, sadni sokovi in ​​sladkan čaj ali kava. Namesto tega se odločite za vodo, zeliščni čaj ali nesladkano kavo.

4. Kuhajte doma

Pripravite svoje obroke doma, da boste imeli nadzor nad sestavinami in se boste tako lahko izognili skritemu sladkorju.

5. Pametno izbirajte prigrizke

Namesto sladkih prigrizkov izberite bolj zdrave prigrizke, kot so oreščki, semena, jogurt ali sveže sadje.

Pozorni bodite na svojo izbiro hrane in morebitne skrite vire sladkorja, zlasti ko jeste zunaj ali uporabljate pakirano hrano.

vir Foto: Pexels Princesa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja