Kaj za srečno otroštvo in temelje življenja potrebuje otrok?

Otroštvo postavlja temelje za nadaljnje življenje. Stvari, ki se jih spominjamo, ljudje, ki smo jih srečali, dejavnosti in življenjski dogodki, ki si jih delimo, postanejo del naših lepih spominov iz otroštva. Zdravo otroštvo vodi v boljšo kakovost življenja v odrasli dobi. Otroštvo ima velik vpliv na telesni in psihološki razvoj otrok.

Srečni otroci namreč zrastejo v zdrave, dobro prilagojene in uspešne odrasle. Po drugi strani pa lahko neugodne izkušnje iz otroštva negativno vplivajo na zdravje. Otroštvo, v katerem prevladujejo negativna čustva, lahko povzroči slabo duševno zdravje, povečano depresijo in resnejše zdravstvene težave.

Prednosti odraščanja s srečnimi, zgodnjimi življenjskimi izkušnjami vključujejo boljše telesno in duševno zdravje. Pri otrocih je manj vedenjskih težav, boljši je akademski uspeh in večja ustvarjalnost. V odrasli dobi imajo ljudje, s srečnim odraščanjem, boljše sposobnosti reševanja problemov, boljše socialne veščine, samozavest, odpornost, boljše zdravje in večje zadovoljstvo v življenju.

Kaj pa pravzaprav določa dolgoročno srečo naših otrok? Je to genetika, okolje ali vzgoja? Če je verjeti znanstvenikom in psihologom, lahko dobri geni otroku omogočijo boljši položaj, da uživa v družinskem življenju. Vendar lahko starševstvo in okolje v otroštvu vplivata tudi na to, ali bo otrok odrasel v srečno osebo. Genetike (še) ne moremo spremeniti, vendar so leta prelomnih raziskav razkrila več različnih načinov za vzgojo srečnih, zdravih otrok.

Psihologi pojasnjujejo, da imajo srečni otroci tople, občutljive starše, ki so pozorni na njihova čustva. Toplo in ustrežljivo starševstvo je namreč eden najmočnejših pokazateljev srečnega otroštva. Otroci običajno razvijejo varne navezanosti, ki so, pozneje v življenju, povezane s številnimi pozitivnimi rezultati.

Poleg tega otroci, za srečno otroštvo, potrebujejo potrditev svojih čustev in spoznanje kako z njimi ravnati. Srečni otroci imajo tudi dobre medsebojne odnose. Kot pojasnjujejo psihologi, lahko srečo najdemo v pozitivnih odnosih z dobrimi prijatelji ali družinskimi člani.

Na otrokovo dojemanje sreče močno vplivajo njihovi tesni odnosi z vrstniki in starši. Prejemanje pohval od prijateljev ali družine pomaga spodbujati dobre občutke. Poleg tega otrok za srečno otroštvo potrebuje dobrega vzornika, z močnimi življenjskimi vrednotami, od katerega se lahko uči.

Foto: Pexels vir

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja