Kako jeza uničuje vaše zdravje in zakaj je dobra?

Jeza vam lahko skrajša življenje. Vsaj pol ure jeze na dan pa ni dobro le za vas, ker lajša stres, ampak tudi izboljša kardiovaskularno in dihalno aktivnost. Tako trdijo raziskovalci z mehiške univerze. Po njihovem mnenju je pol ure jeze na dan lahko dobro za zdravje ljudi, predvsem za možgane.

Ko se razjezimo, pride do nevrokemičnega impulza, ki stimulira možganske valove. Ko živčni sistem ”strese”, se pospešita bitje srca in dihanje. V fazi jeze pride do povečane proizvodnje dopamina, hormona, ki stimulira možgane in povzroča nekakšno vznemirjenje v nevronih. Pride tudi do povečanja norepinefrina, hormona, ki zvišuje krvni tlak in srčni utrip.

Jeza je torej način, na katerega se aktivirajo naši možgani in nekateri notranji organi. Zato ni tako hudo, kot si morda mislimo. Znanstveniki sicer pojasnjujejo, da je v tem primeru zelo pomembna zmernost. Po njihovem mnenju naj ne bi bili jezni več kot 30 minut na dan. V nasprotnem primeru bi lahko povzročila nasprotni učinek in škodljivo vplivala na naše zdravje.

Na primer, v situacijah, ko pride do jeze ali kakršnega koli razburjenja, telo proizvaja kortizol. Ta je znan tudi kot stresni hormon, ki ima v primeru pretiravanja številne negativne posledice. Strokovnjaki opozarjajo, da prispeva k hitrejšemu pridobivanju telesne teže, oslabljeni imunosti, težavam s spanjem, visokemu krvnemu tlaku in holesterolu.

Kako lahko jeza uniči vaše zdravje

Včasih je jeza lahko dobra za vas, če se z njo hitro spopadete in jo izrazite na zdrav način. Pravzaprav lahko jeza nekaterim ljudem pomaga razmišljati bolj racionalno. Vendar lahko nezdrave epizode jeze uničijo vaše telo.  Nezdravo jo je dlje časa zadrževati, saj jo lahko obrnete proti sebi ali eksplodirate v jezi.

Jeza poveča tveganje za možgansko kap. Če ste nagnjeni k izbruhom jeze, bodite pozorni. Ena študija je pokazala, da obstaja trikrat večje tveganje za možgansko kap. Zaradi krvnega strdka v možganih ali krvavitve v možganih se lahko pojavi v dveh urah po izbruhu jeze. Zato je pomembno, da se naučite obvladovati lastna čustva. Prav tako jeza oslabi vaš imunski sistem. Če ste ves čas jezni, vam bo morda pogosteje slabo. Prav tako lahko težave z jezo poslabšajo vašo anksioznost, ki je povezana z depresijo.

Tako dobro kot slabo, najpomembnejše je ravnotežje in nadzor.

Skrb za čustveno zdravje je prav tako pomembna, kot skrb za fizično telo. Če vaše čustveno zdravje ni v ravnovesju, se lahko pojavijo številne težave. Ko se dobro počutite sami, se veliko lažje spopadate z majhnimi življenjskimi vzponi in padci, pa tudi z večjimi dogodki, kot sta ločitev ali smrt.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja