Lazanja s sirom in špinačo
Tokrat si za kosilo privoščite okusno lazanjo s špinačo in obilo sira. Čas za pripravo kosila je dve uri. Iz navedenih količin sestavin boste dobili osem obrokov.
Sestavine, ki jih potrebujete:
Špinačni nadev
- 2 žlici masla
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula, drobno sesekljana
- 6 strokov česna
- sol in poper
- 900 g sveže oprane in posušene špinače
- sir
- 900 g svežega sira ricotta (primeren nadomestek je sveži kravji sir)
- 2 jajci
- 120 g naribanega sira
- 1 čajna žlička muškatnega oreščka
Bešamel omaka
- 4 žlice masla
- 32 g moke
- 950 ml polnomastnega mleka
- 340 g mocarele, naribane
- 340 g ementalca
Testenine
680 g testenin za lazanjo
Postopek priprave
V veliki ponvi na srednjem ognju segrejte oljčno olje in maslo, dokler se ne stopita. Dodajte čebulo in česen, začinite s soljo in poprom ter med pogostim mešanjem pražite, dokler se ne zmehčata in zadišita, približno 1 minuto.
Dodajte nekaj velikih pesti špinače in med mešanjem kuhajte, dokler ne oveni. Špinačo še naprej dodajajte pest za pestjo, dokler ni vsa v loncu. Med pogostim mešanjem kuhajte, dokler špinača ne izpusti vse tekočine in večina te tekočine izhlapi. Med mešanjem mora biti dno suho. Po okusu začinite s soljo in poprom.
Špinačo prestavimo v mrežasto cedilo nad umivalnikom in z gumijasto lopatko iz špinače iztisnemo odvečno tekočino. Pustite, da se špinača ocedi, medtem pa pripravite sirno zmes.
V sekljalnik dajte polovico sira, vsa jajca, nariban sir in muškatni orešček. Solite in poprajte. Mešajte, dokler ni popolnoma gladka, približno 1 minuto. Nato mešanico prenesite v večjo skledo, mešalnika ne čistite.
Špinačo prenesite v sekljalnik in jo 10 do 12 kratkih vrtljajev obdelajte, dokler ne nasekljate. Dodajte špinačo in preostalo polovico sira v sirno mešanico in nežno premešajte, da se združi.
V srednji ponvi segrejte maslo na majhnem ognju, dokler se ne stopi. Dodajte moko in povečajte ogenj na srednje. Kuhajte, mešajte maslo in moko z metlico do bledo zlate barve, približno 1 minuto.
Med stalnim mešanjem počasi prilivajte mleko. Nadaljujte s kuhanjem, pogosto mešajte, dokler zmes ne zavre in se zgosti.
Odstavite z ognja in dodajte 3/4 mocarele ter ementalec. Stepajte do gladkega. Po okusu začini s soljo in poprom.
Sestavite lazanjo
Rešetko postavite na spodnjo sredino in pečico segrejte na 200°C. Po dnu pekača za lazanjo pokapajte malo bešamela. Dodajte plast testenin za lazanjo. Prelijemo z 1/12 špinačne mešanice in 1/12 preostale bešamel omake. Nadaljujte z nalaganjem testenin, špinače in bešamela, dokler ne položite zadnje plasti lazanje.
Po vrhu enakomerno porazdelite preostalo špinačno mešanico. Potresite s preostalo mocarelo in ementalcem ter pokapljajte s preostalo belo omako. Enakomerno porazdelite z gumijasto lopatico.
Tesno pokrijte z aluminijasto folijo. Pečcte 20 minut. Odstranite folijo in nadaljujte s peko, dokler se ne pojavijo mehurčki in lazanja rahlo porjavi, še približno 20 minut. Pustite na sobni temperaturi 5 do 10 minut, nato narežite in postrezite.
Dober tek!
Foto: Pixabay