Lazanja s sirom in špinačo

Tokrat si za kosilo privoščite okusno lazanjo s špinačo in obilo sira. Čas za pripravo kosila je dve uri. Iz navedenih količin sestavin boste dobili osem obrokov.

Sestavine, ki jih potrebujete:

Špinačni nadev

  • 2 žlici masla
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 6 strokov česna
  • sol in poper
  • 900 g sveže oprane in posušene špinače
  • sir
  • 900 g svežega sira ricotta (primeren nadomestek je sveži kravji sir)
  • 2 jajci
  • 120 g naribanega sira
  • 1 čajna žlička muškatnega oreščka

Bešamel omaka

  • 4 žlice masla
  • 32 g moke
  • 950 ml polnomastnega mleka
  • 340 g mocarele, naribane
  • 340 g ementalca

Testenine

680 g testenin za lazanjo

Postopek priprave

V veliki ponvi na srednjem ognju segrejte oljčno olje in maslo, dokler se ne stopita. Dodajte čebulo in česen, začinite s soljo in poprom ter med pogostim mešanjem pražite, dokler se ne zmehčata in zadišita, približno 1 minuto.

Dodajte nekaj velikih pesti špinače in med mešanjem kuhajte, dokler ne oveni. Špinačo še naprej dodajajte pest za pestjo, dokler ni vsa v loncu. Med pogostim mešanjem kuhajte, dokler špinača ne izpusti vse tekočine in večina te tekočine izhlapi. Med mešanjem mora biti dno suho. Po okusu začinite s soljo in poprom.

Špinačo prestavimo v mrežasto cedilo nad umivalnikom in z gumijasto lopatko iz špinače iztisnemo odvečno tekočino. Pustite, da se špinača ocedi, medtem pa pripravite sirno zmes.

V sekljalnik dajte polovico sira, vsa jajca, nariban sir in muškatni orešček. Solite in poprajte. Mešajte, dokler ni popolnoma gladka, približno 1 minuto. Nato mešanico prenesite v večjo skledo, mešalnika ne čistite.

Špinačo prenesite v sekljalnik in jo 10 do 12 kratkih vrtljajev obdelajte, dokler ne nasekljate. Dodajte špinačo in preostalo polovico sira v sirno mešanico in nežno premešajte, da se združi.

V srednji ponvi segrejte maslo na majhnem ognju, dokler se ne stopi. Dodajte moko in povečajte ogenj na srednje. Kuhajte, mešajte maslo in moko z metlico do bledo zlate barve, približno 1 minuto.

Med stalnim mešanjem počasi prilivajte mleko. Nadaljujte s kuhanjem, pogosto mešajte, dokler zmes ne zavre in se zgosti.

Odstavite z ognja in dodajte 3/4 mocarele ter ementalec. Stepajte do gladkega. Po okusu začini s soljo in poprom.

Sestavite lazanjo

Rešetko postavite na spodnjo sredino in pečico segrejte na 200°C. Po dnu pekača za lazanjo pokapajte malo bešamela. Dodajte plast testenin za lazanjo. Prelijemo z 1/12 špinačne mešanice in 1/12 preostale bešamel omake. Nadaljujte z nalaganjem testenin, špinače in bešamela, dokler ne položite zadnje plasti lazanje.

Po vrhu enakomerno porazdelite preostalo špinačno mešanico. Potresite s preostalo mocarelo in ementalcem ter pokapljajte s preostalo belo omako. Enakomerno porazdelite z gumijasto lopatico.

Tesno pokrijte z aluminijasto folijo. Pečcte 20 minut. Odstranite folijo in nadaljujte s peko, dokler se ne pojavijo mehurčki in lazanja rahlo porjavi, še približno 20 minut. Pustite na sobni temperaturi 5 do 10 minut, nato narežite in postrezite.

Dober tek!

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor