Ni boljše tople jedi kot dobra lečina juha. Ta jed ni le nasitna, ampak tudi izjemno hranljiva – prava zakladnica beljakovin, vlaknin in vitaminov. Priprava je preprosta, okus pa spominja na domačnost, ki jo poznamo iz kuhinj naših babic.
Leča je ena tistih stročnic, ki ponuja ogromno hranil, hkrati pa jo telo hitro prebavi. V kombinaciji z korenjem, krompirjem, čebulo in mesom dobimo popolno enolončnico, ki bo nasitila še tako lačne želodce. V skledi se srečata rustikalni okus stročnic in nežna sladkoba zelenjave, meso pa doda globino in sočnost.
Juha ni samo okusna – je tudi praktična. En lonec zadostuje za celo družino, segreta naslednji dan pa je morda še boljša, saj se okusi lepo prepojijo.
Recept za lečino juho
Za 4 osebe potrebujemo:
- 250 g suhe leče (predhodno oprane),
- 200 g mesa (svinjina ali govedina, narezana na kocke),
- 2 korenčka,
- 2 srednje velika krompirja,
- 1 čebulo,
- 2 stroka česna,
- 1–2 žlici olivnega olja ali masti,
- 1 lovorjev list,
- ščepec timijana,
- sol in poper po okusu,
- nekaj vejic peteršilja za svežino.
Postopek priprave
V loncu na olju prepražimo nasekljano čebulo in česen, da lepo zadišita.
Dodamo kocke mesa in jih na hitro opečemo, da dobijo barvo.
Primešamo korenje in krompir, narezana na kocke, ter vse skupaj premešamo.
Dodamo lečo, zalijemo z vodo (ok. 1,5 litra), začinimo z lovorjem, timijanom, soljo in poprom.
Kuhamo približno 40 minut, dokler leča in zelenjava nista mehki.
Pred serviranjem posujemo s svežim peteršiljem.
Hranilna vrednost (na 100 g)
- 120 kcal
- 7 g beljakovin
- 3 g maščob
- 15 g ogljikovih hidratov
- bogata z vlakninami, železom in vitamini B
Lečina juha je popolna kot samostojna jed, lahko pa jo dopolnimo z rezino svežega kruha ali celo s kislo smetano, če želimo dodati kanček kremaste teksture. Z nekaj kapljicami limoninega soka bo okus še bolj živahen.
Foto: Pixabay
Prispevek je pripravljen s pomočjo umetne inteligence.

