Katera živila škodijo in katera so odlična za našo ščitnico?

Za ščitnico je pomembno pravilno delovanje, saj je organ, ki vpliva na vse funkcije v našem telesu. V primeru, da pride do njenega neravnovesja, lahko vsaka motnja v delovanju ščitnice povzroči številne zdravstvene težave. Težave se pojavijo tako pri hipotiroidizem kot pri hipertiroidizem.

Toda ali ste vedeli, da lahko hrana, ki jo zaužijemo, močno vpliva na delovanje tega pomembnega organa? Kot pojasnjujejo nutricionisti, obstajajo živila, ki so odlična za zdravje ščitnice. Navajajo tudi tista, ki se jim moramo izogibati ali njihovo uživanje vsaj zmanjšati.

Prehrana, ki je odlična za našo ščitnico, vključuje predvsem živila, kot so kuhana zelenjava, zrelo sadje in polnozrnata žita. Pomembno je tudi, da ostanete hidrirani in pijete veliko vode, poroča Healthline. Ta živila so:

  • kuhana zelenjava (krompir, korenje, stročji fižol, pesa, buča),
  • sadje (zrele banane, melone, jabolka, konzervirano sadje),
  • integralne žitarice,
  • živila, bogata z beljakovinami (jajca, piščanec, puran, ribe, mleto meso),
  • mlečni izdelki (pasterizirano nemastno ali nemastno mleko, jogurt, sir),
  • olivno olje.

Nutricionisti opozarjajo, da obstajajo tudi živila, ki se jim je bolje izogniti ali njihovo uživanje vsaj zmanjšati na minimum. To vključuje zelenjavo, kot sta brokoli ali cvetača in tudi sojo. Zelo škodljiva za ščitnico je lahko tudi začinjena hrana in hrana z visoko vsebnostjo maščob. Tukaj je nekaj živil, ki bi jih morali omejiti ali se jim izogibati:

  • surova zelenjava (brokoli, ohrovt, cvetača, zelje, čebula),
  • stročnice,
  • soja,
  • začinjena hrana,
  • ultra predelana hrana,
  • hrana ki redi.

VIR Foto: Portal24 (AI)

Dodaj odgovor