Naj bo cvetača, brezglutenska zelenjava, del vaše hranljive prehrane

Cvetača prinaša vrsto zdravstvenih koristi, zato ne prezrite tega hranljivega užitka. Zelenjava z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in brez glutena. Odkar se je svet začel odločati bolj zdravo življenje, so ljudje prešli na hranljive alternative hrani. Torej, če ste na iskanju bolj zdravih možnosti hrane, želite poskusiti nekaj novega ali morda celo imeti svež pogled na znano hrano, se vaš lov tukaj konča! Naj vam predstavimo cvetačo, zelenjavo, ki je nepogrešljiva v vsaki indijski kuhinji. Ponuja številne koristi za zdravje in jo lahko upravičeno imenujemo prehranska superzvezda. Ker gre za zelenjavo brez glutena, je lahko odlična za ljudi z diagnozo celiakije. Morda razmišljate, da bi svojemu popolnemu načrtu prehrane dodali možnosti z malo ogljikovimi hidrati.

Če ste kateri od naštetih, je cvetača ravno to, kar iščete. Ta zelenjava je izjemno vsestranska, saj jo lahko jeste surovo, praženo, kuhano, pečeno na žaru ali celo pečeno, da jo položite kot testo pice. Počakaj, še več je! Prav tako dobro služi svojemu namenu, saj deluje kot najboljši nadomestek za pire krompir. Lahko celo naredite cvetačni riž in ga zamenjate za beli riž.

Da bi še bolje razumeli pomen cvetače, je Healthshots stopil v stik z Avnijem Kaulom, nutricionistom, da bi razložil, zakaj je cvetača prehranska superzvezda.

Prednosti cvetače, ki jih morate poznati

Cvetača, ki je članica družine križnic. Znana je po tem, da vsebuje edinstveno skupino fitonutrientov, ki vsebujejo žveplo, imenovanih glukozinolati. Ta hranila spodbujajo razstrupljanje jeter in proizvajajo antioksidante v telesu.

1. Cvetača ima visoko vsebnost hranil

Strokovnjak pravi: ”Cvetača velja za prehransko zvezdo, ker je bogata s hranili. Ima visoko vsebnost vlaknin in vitaminov, kot sta B in C. Ima tudi bogato koncentracijo karotenoidov (antioksidantov) in glukozinolatov. Čeprav je znano, da obe spojini delujeta proti raku, so največ zanimanja na splošno vzbudili glukozinolati.”

2. Cvetača kot dietno superživilo

Cvetača je znana kot prehransko superživilo, ki ima veliko vitaminov, kot že omenjeno, mineralov in drugih hranljivih molekul kljub svojemu bledemu videzu. Dandanes je cvetača odlična alternativa številnim živilom, bogatim z ogljikovimi hidrati, kot sta riž in testo za pico.

3. Je naravno brez glutena

”Cvetača je naravno brez glutena, vendar testo za pico, narejeno iz cvetače, ni brez glutena. Drugi dejavniki, zaradi katerih je cvetača prehranska zvezda, so, da je bogata z vlakninami, dober vir holina in dober vir sulforafana, za katerega je znano, da pomaga pri izgubi teže. Uživanje cvetače vam dolgo časa daje občutek sitosti, zato je lahko odličen dodatek k vaši shujševalni dieti. Poleg tega je tudi alternativa žitom in stročnicam z malo ogljikovimi hidrati.

4. Plodnost in druga dejstva o hranilni vrednosti

Zdaj veste, zakaj je cvetača ena od zvezd, ko gre za prehrano. Poleg zgoraj omenjenih dejstev je bogata z vitamini, kot sta C in K, poleg tega pa je idealen vir folne kisline, ki podpira rast celic v telesu in je obvezna med nosečnostjo. Prav tako ne vsebuje maščob in holesterola. Ima tudi nizko vsebnost natrija. Skodelica cvetače vsebuje samo 25 kalorij, 5 gramov ogljikovih hidratov in le 2 grama prehranskih vlaknin.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor