Navade, ki pospešujejo staranje kože in uničujejo kolagen

Vaša koža je sestavljena iz več gradnikov, vključujejo kolagen in elastin, ki ohranjata vašo polt čvrsto in mladostno. Ko gre za nego kože, katere namen je spodbuditi proizvodnjo teh beljakovinskih vlaken, je dobro vedeti, kaj storiti, enako pomembno kot vedeti, česa ne smemo početi.

To ne velja le za lepotilne izdelke, ki jih uporabljate, ampak tudi za način, kako jih uporabljate. Seveda je enako pomemben tudi življenjski slog, zato vam predstavljamo tri napake, ki se jim morate izogniti, če želite ohraniti kolagen in ohraniti svojo polt čim dlje lepo in mlado.

Navade, ki pospešujejo staranje kože

1. Prepogosto uporabljajte retinoide

Res je, da lahko retinoidi spodbudijo proizvodnjo kolagena, zato je retinol ena najbolj iskanih sestavin v izdelkih za pomlajevanje. V želji po hitrejših in boljših rezultatih lahko z retinoidi zlahka pretiravate, sploh, če uporabite močnejšo formulo.

Ko pretiravate z retinoidi (ali kemičnimi pilingi), obstaja nevarnost, da poškodujete površinsko plast kože. To se kaže z rdečico, luščenjem kože, draženjem in srbenjem. Da bi preprečili neželene učinke, je najbolje, da izdelek z retinolom ali kislinami uporabljate do trikrat na teden. Kar je dovolj, ko gre za skin cycling metodo, ki se osredotoča na obnavljanje kože.

2. Pozabljate na kremo za sončenje

Kožo je treba zaščititi pred soncem, ne glede na to, ali je vroč poletni dan ali vetrovno zimsko jutro. Poleg nevarnosti opeklin in sončnih peg UV-sevanje uničuje tudi kolagenska vlakna.

Ne glede na letni čas naj ima krema za sončenje (pozimi zadostuje SPF 30) stalno mesto v vaši kozmetični torbici. Priskrbite si vašo priljubljeno, vlažilno kremo z zaščitnim faktorjem.

3. Ignorirate vpliv stresa na kožo

Ko rečemo, da stres postara kožo, to ni le fraza. Stres lahko povzroči vnetje v telesu, kar lahko med drugimi negativnimi učinki, povzroči zmanjšano proizvodnjo kolagena. To je le eden od razlogov, zakaj je v vsakdanje življenje ključnega pomena vključiti tehnike in aktivnosti za lajšanje stresa.

Zagotovo že poznate več načinov, kako se spoprijeti s stresom in zmanjšati njegov negativni vpliv na fizično in duševno zdravje ter lepoto.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja