Otrokom ne prepovedujete igranja video igric, igrajte jih tudi vi

Morda še niste pomislili, da je lahko igranje video igric pozitivno tako za otroke, kot za odrasle. Če vsak dan poslušamo o preveliki količini časa, ki ga otroci preživijo pred ekrani, je pravo presenečenje nasvet enega najbolj priljubljenih ameriških psihologov Adama Granta. Meni, da je napaka otrokom preprečevati igranje videoiger. To je sporočil na Instagramu, kjer njegove besede posrka 1,9 milijona sledilcev.

“Namesto da otrokom govorite, naj ne igrajo video iger, jih raje igrajte tudi vi. V primerjavi z otroki, ki ne igrajo video iger, imajo tisti, ki igrajo tri ure na dan, boljši spomin in nadzor impulzivnega vedenja,” je zapisal na Instagramu. Dodal je, da poskusi kažejo kognitivne koristi tudi za odrasle.

Adam trdi: “Videoigre so oblika vadbe za možgane. Seveda se učinki razlikujejo glede na vrsto igre, vendar analize več kot 50 poskusov kažejo jasne pozitivne rezultate.”

Grant še poudarja, da strah pred negativnimi učinki videoiger na otroke ni znanstveno dokazan.

Pojasnjuje: “Takšne govorice so pretirane. 101 študija na 106 tisoč otrocih in najstnikih pravi, da videoigre zanemarljivo vplivajo na otrokove ocene, depresijo, pozornost in vedenje. Le 3,1 odstotka vprašanih je kazalo problematično vedenje, ki je najverjetneje posledica duševnih težav, ne video iger.”

Psiholog poudarja, da ne zagovarja nasilnih iger. On in njegovi otroci imajo raje Mario Kart, Roblox in Minecraft.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja