Parada plesa: Gibanica/Moving cake? Privoščite si jo!

Gibanica, bienale slovenske sodobne plesne umetnosti velja za najpomembnejšo nacionalno sodobnoplesno platformo. Ponuja kuriran nabor predstav, ki jih za festival vselej izbere tričlanska mednarodna selektorska ekipa, tokrat v sestavi Pia Krämer iz Nemčije, Biljana Tanurovska – Kjulavkovski iz Severne Makedonije in Maja Kalafatić iz Slovenije.

V utemeljitvi k izboru so selektorice med drugim zapisale: “Kot selektorska ekipa smo imele zelo težko nalogo pri izbiri med zelo raznolikimi in kakovostnimi predstavami, ki bi predstavljale nekakšen izbor slovenske produkcije v zadnjih dveh letih. Zato smo se odločile, da bomo predstavile dela, ki kažejo koreografske pristope k telesu, prostoru, času in materialom, ki razkrivajo napredne poglede na plesno umetnost.”

Društvo za sodobni ples Slovenije od leta 2012 podeljuje tudi nagrado Ksenije Hribar za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa.

Prejemnik nagrade Ksenije Hribar 2023 za življenjsko delo je Iztok Kovač, ostale nagrajence pa bomo razglasili na zaključni prireditvi, na kateri bomo poleg nagrad Ksenije Hribar podelili tudi nagrado za najboljšo predstavo Gibanice 2023 po izboru občinstva ter nagrado za najboljšo predstavo Gibanice 2023 po izboru strokovne žirije.

Letos bodo o najboljši predstavi odločali Roberto Casarotto (Italija), Dries Douibi (Belgija) in Lea Loeb (Švica/Argentina).

V tekmovalnem programu se bo zvrstilo osem predstav. Julia Keren Turbahn in Jan Rozman se v predstavi Reči reči sučeta na presečišču predmetnega gledališča in sodobnega plesa ter iskrivo vabita k premisleku o odnosih med človekom in stvarmi, ki nas obkrožajo. V predstavi Oh, kako zelo običajno Bojana Robinson in Katja Legin skupaj z gosti na odru razpirata prepad med predstavami o srečnem družinskem življenju in realnostjo, a predstava je praznovanje, zato so v njej muzika, ples, baloni, koktajli, šampanjec … več na Parada plesa.

Foto: Urška Boljkovac

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja