Pomanjkanje kalcija pri otrocih ni nenevaren pojav

Hipokalcemija je pojav oz. stanje, ko je raven kalcija v otrokovi krvi prenizka. Kalcij je namreč mineral, ki ga telo potrebuje za izgradnjo zdravih kosti in zob. Pomaga tudi pri dobrem delovanju živcev, mišic in srca. Otroci z nizko vsebnostjo kalcija lahko hitreje zbolijo in imajo pozneje težave s kostmi ali živčevjem, če obstoječega stanja ne zdravimo pravočasno.

Kakšni so znaki pomanjkanja kalcija pri otrocih?

Simptomi pomanjkanja kalcija, to je hipokalciemija, so odvisni od tega, kako nizek je kalcij pri otroku in kako hitro je prišlo do padca. Kids Health poroča, da je otrok lahko živčen, bruha, se zdi šibek ali letargičen, trza ali se trese, manj je. Počuti se počasnega in ima celo epileptične napade.

Nekateri otroci s pomanjkanjem kalcija imajo lahko tudi znake rahitisa. To so presnovne motnje, značilne za otroško starost, ki jo povzroča pomanjkanje vitamina D, fosfata in kalcija.

Kalcij v krvi je lahko prenizek, če otrokova prehrana vsebuje malo kalcija ali ima premalo vitamina D, ki telesu pomaga absorbirati kalcij. Čeprav se pojavi zelo redko, imajo novorojenčki lahko tudi neonatalno hipokalciemijo. Zdravstveno težavo, ki povzroča neravnovesje kalcija v telesu.

Kot pojasnjujejo pediatri, je hipokalcemija pogostejša pri dojenčkih kot pri starejših otrocih. Najbolj ogroženi so dojenčki, rojeni zgodaj ali z nizko porodno težo. Prav tako tisti, ki so imeli težaven porod ali so bili rojeni materi s sladkorno boleznijo.

Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja