Popularna dieta tudi pri zvezdnikih, povečuje tveganje za raka

Občasno postenje je zelo priljubljena dieta številnih zvezdnikov, kot so Hugh Jackman, Jennifer Aniston, Kourtney Kardashian in Halle Berry. Zadnja študija pokazala, da lahko ta dieta, poleg hitre izgube kilogramov, poveča tveganje za nastanek bolezni srca ali raka.

Raziskava je bila prvotno izvedena na miših. Znanstveniki so ugotovili, da je preskakovanje zajtrka povzročilo padec števila belih krvničk za do 90 odstotkov. Te celice pomagajo v boju proti boleznim, nadzorujejo vnetja in odstranjujejo poškodovane celice iz telesa.

Dr. Filip Swirski, imunolog v newyorški bolnišnici je vodil študijo. Dejal je: ”Ker so imunske celice tako pomembne pri drugih boleznih, kot so bolezni srca ali rak, je ključnega pomena razumeti, kako je njihovo delovanje nadzorovano.”

Raziskovalci so tudi potrdili, da je ta študija med prvimi, ki je pokazala, da preskakovanje obrokov sproži stresni odziv v možganih. To negativno vpliva na imunske celice. Nekatere študije so trdile, da je občasno postenje lahko povezano z kakovostnim dolgim življenjem. Najnovejše raziskave kažejo, da ima lahko takšna dieta ravno nasprotni učinek.

Dietni trend v 2010-ih

Občasno postenje je bil eden najbolj priljubljenih dietnih trendov v 2010-ih. Dieta pomeni, da oseba omeji vnos kalorij na določene ure dneva ali dneve v tednu. Na ta način, bi shujšala in nadzorovala prehranjevalne navade.

Med zvezdnicami, ki prisegajo na dieto, je tudi Jennifer Aniston, ki je leta 2019 razkrila, da zjutraj pije le tekočino. Prvi obrok prihrani za opoldan. Privrženec te diete je tudi Mark Wahlberg, ki se vsak dan omejuje na prehranjevanje le med 12. in 18. uro. Zagovorniki te diete menijo, da občasno postenje spodbuja hujšanje, zmanjšuje vnetje in lahko pomaga ljudem živeti dlje.

Swirski  pojasnjuje: ”V svetu se krepi zavedanje, da je post v nekaterih primerih zdrav in dokazov o njegovih koristih je res ogromno. Naša študija pa nakazuje, da ima tovrstno postenje lahko tudi zdravstvena tveganja, od katerih nekatera niso prav nič neškodljiva. Izvedena raziskava nam kaže, da obstaja povezava med živčnim in imunskim sistemom.”

Znanstveniki so v prispevku, objavljenem v reviji Immunity, prišli do neverjetnih rezultatov. Ti so pokazali, da lahko občasno postenje povzroči povečano tveganje za vnetja v telesu, okužbe, razvoj bolezni srca in obtočil ter raka.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja