Ko se listje obarva v tople odtenke, zrak zadiši po pečenih kostanjih in jabolčnem zavitku, si vsi zaželimo nekaj toplega, nežnega in hkrati posebnega. Če ste že naveličani klasičnega kapučina ali pumpkin spice latte, je čas, da odkrijete novo jesensko zvezdo: matcha cimet latte. Ta napitek združuje japonski čaj matcha z nežno toplino cimeta, kar ustvari pravo jesensko poezijo v skodelici.

Matcha je v zadnjih letih postala pravi superfood trend. Gre za fino mlet prah zelenega čaja, ki se tradicionalno uporablja v japonskih čajnih obredih. Poleg čudovite smaragdno zelene barve in nežno sladkastega okusa ima še eno pomembno prednost – vsebuje veliko antioksidantov, zlasti katehine, ki pomagajo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Poleg tega matcha vsebuje L-teanin, aminokislino, ki spodbuja umirjeno koncentracijo brez nervoze, ki jo včasih povzroča kava. Prav zaradi tega je matcha odlična izbira za hladna jesenska jutra, ko želimo biti osredotočeni, a hkrati pomirjeni.

Jeseni si življenja brez cimeta skoraj ne znamo predstavljati. Njegov vonj nas spomni na jabolčne pite, kuhanček in praznični čas, a skriva še več. Cimet je znan po svojih protivnetnih učinkih, pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi in spodbuja cirkulacijo. Ko ga združimo z matcho, nastane kombinacija, ki ni le okusna, ampak tudi blagodejna za telo.

Kako pripraviti matcha cimet latte doma?

Najlepše pri tem napitku je, da ga lahko pripravite kar v domači kuhinji – hitro, preprosto in brez posebnih pripomočkov.

Sestavine (za eno skodelico):

  • 1 čajna žlička matcha prahu,
  • 200 ml rastlinskega ali navadnega mleka (po izbiri),
  • 1 čajna žlička medu ali javorjevega sirupa,
  • ½ čajne žličke mletega cimeta,
  • vroča voda (približno 50 ml).

Priprava:

  1. V skodelico stresite matcha prah in ga prelijte z malo vroče (ne vrele) vode. Dobro zmešajte, da dobite gladko pasto brez grudic. Če imate bambusovo metlico, še toliko bolje, sicer pa zadošča tudi mini metlica ali električni penilec mleka.
  2. Segrejte mleko in ga penasto stepite.
  3. Matcha pasto sladkajte z medom ali sirupom ter primešajte cimet.
  4. Dolijte penasto mleko in po vrhu posujte še ščepec cimeta za dekoracijo.

Rezultat? Topla, kremasta in dišeča skodelica, ki združuje vzhodnjaško eleganco in jesensko domačnost.

Zakaj ga boste oboževali?

Matcha cimet latte ni le pijača, temveč mali obred, ki ga lahko vključite v svoj vsakdan. V trenutku, ko mešate smaragdno zelen prah z mlečno peno, ustvarjate nekaj pomirjujočega – trenutek zase.

Poleg tega je napitek prijaznejši do želodca kot močna kava, hkrati pa vas bo zaradi kofeina v matchi in uravnoteženega delovanja L-teanina držal budne dlje časa. Če ga pripravite z rastlinskim mlekom, dobite tudi odlično vegansko različico, ki je lahka in nežna.

Ko bo zunaj zavel hladen veter, si privoščite skodelico matcha cimet latteja. Nič ni lepšega, kot zaviti se v odejo, prižgati svečo in uživati v topli pijači, ki prinaša tako okus kot dobro počutje. To je jesenski ritual, ki ga boste hitro vzljubili – in morda postal vaš najljubši način, da preživite dolge večere, ko zima potrka na vrata.

Alenka Mirnik

Foto: Vecteezy

 Prispevek je pripravljen s pomočjo umetne inteligence.

Dodaj odgovor