Te tri stvari so skupne staršem izjemno uspešnih otrok

Vzgojiti izjemno uspešnega, srečnega in samozavestnega otroka sploh ni lahka naloga, a skoraj vsi starši stremijo k temu. Včasih se marsikateremu staršu zdi pot do uspešnega otroka nemogoča misija. Obilica nasvetov iz okolja, nekateri znanstveno utemeljeni, drugi ne, se lahko končajo le s še večjim razočaranjem.

Vendar pa psihologi trdijo, da so nekatere stvari skupne vsem staršem, ki imajo vzdržljive, samozavestne in uspešne otroke. Prva stvar, ki je skupna tem staršem, je učenje empatije. Starši, ki vzgajajo uspešne otroke, namreč dobro vedo, da je empatija ena od lastnosti, ki jo potrebuje vsak človek, tudi njihov otrok.

Prav tako se starši uspešnih otrok vedno zanimajo za interese svojega otroka, ne glede na to, ali se z njimi strinjajo ali ne. S tem pokažejo, da cenijo otrokove interese in zanimanje za določene stvari. To ga dodatno motivira, da se trudi in tudi dela na tem, kar želi doseči. Psihologi pojasnjujejo, da lahko otrok v tem, kar si zastavi, uspe le ob podpori staršev. Še posebej, če ga starši dodatno motivirajo in podpirajo v njegovih željah.

In nenazadnje je optimizem. Starši namreč pred otroki pogosto pokažejo zaskrbljenost, kar je povsem normalno. Zaskrbljenost se še posebej pokaže, če je otrok vzgojen v svetu polnem krivic in izzivov. Psihologi trdijo, da je optimizem lastnost, ki jo imajo le uspešni otroci, prevzeli pa jo bodo od staršev.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Nadarjenega otroka razkrivajo določene značilnosti

Prepoznati, ali imamo nadarjenega otroka ali ne, ni lahka naloga. Da bi se starši naučili zaznati, ali je njihov otrok resnično nadarjen, so znanstveniki z inštituta Davidson sestavili seznam lastnosti. Te lastnosti najpogosteje razkrivajo, da je njihov otrok drugačen od vrstnikov. Definicij nadarjenosti je namreč veliko in prav toliko je načinov, kako formalno ugotoviti, ali je otrok nadarjen ali ne.

Psihologi trdijo, da so otroci nadarjeni takrat, ko so njihove sposobnosti bistveno nad običajnimi, za njihovo starost. Dijaki namreč lahko izkazujejo nadarjene sposobnosti na različnih področjih… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja