To je 5 nenavadnih, a povsem običajnih stvari pri novorojenčku

Čeprav so starši včasih znani kot precej zaskrbljeni, so nenavadne stvari pri novorojenčku večinoma povsem normalne in niso razlog za paniko. Kot pojasnjujejo pediatri, včasih dojenček naredi nekaj, kar se staršem na prvi pogled zdi neobičajno ali nevarno. V resnici je to v večini primerov nekaj običajnega in mine samo od sebe. Tukaj so pojavi.

Črno ali zeleno blato

Otroško prvo blato je običajno črno in se imenuje mekonij. Čeprav se mnoge mamice v porodnišnici prestrašijo, ko zagledajo črno blato, je to povsem normalen pojav, ki po nekaj dneh izzveni. Prav tako se včasih pojavi zeleno blato, kar prav tako ni razlog za skrb. Pojavi se namreč zaradi nekaterih živil iz materine prehrane. Zeleno blato je lahko tudi posledica zdravil, kot so antibiotiki ali dodatki železa, ki jih jemlje mati in vplivajo na absorpcijo hranil v črevesju.

Kolcanje

Otroško kolcanje se pogosto čuti med nosečnostjo in se lahko nadaljuje tudi po porodu. Verjetno se pojavi po hranjenju in včasih lahko traja zelo dolgo, zato so nekateri starši zaskrbljeni. Vendar pa pediatri pojasnjujejo, da je kolcanje posledica krčev diafragme in je pri dojenčkih povsem normalno. Prav tako bodo sčasoma prerasli to pogosto kolcanje.

Kihanje

K pogostemu kihanju so nagnjeni tudi novorojenčki, zaradi česar starši zmotno mislijo, da je vzrok bolezen ali alergija. Namreč v večini primerov je ta pojav popolnoma neškodljiv in z otrokovim odraščanjem mine. Kot pojasnjujejo pediatri, imajo novorojenčki majhne nosnice, zato so že kakršni koli drobni delci prahu, nakopičene sluzi ali ostanki plodovnice od poroda dovolj, da povzročijo kihanje.

Mozolji

Mozolji niso le pri najstnikih, lahko se pojavijo tudi pri dojenčkih, večinoma okoli dveh do treh tednov starosti. Običajno se pojavijo na dojenčkovih licih in nosu, lahko pa tudi na čelu, bradi, temenu, vratu, hrbtu ali prsih. Mozolji pri novorojenčkih na splošno niso razlog za skrb in običajno izginejo sami v nekaj tednih ali mesecih.

Škiljenje

Čeprav je znano, da so številni starši zaradi tega zaskrbljeni, imajo dojenčki v prvih mesecih življenja večinoma široke oči in to ni razlog za posebno skrb. Pediatri trdijo, da je normalno, da dojenčki v prvih mesecih življenja škilijo. Do konca prvega leta ta pojav večinoma izgine. Če traja dlje, je potreben pregled oči.

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja