Zakaj je folna kislina med nosečnostjo tako pomembna

Folna kislina je sintetizirana oblika vitamina B9, ki jo najdemo v hrani in jo jemljemo tudi v obliki dodatkov. Pomemben je za razvoj ploda, predvsem v prvem trimesečju. Zato ga svojim pacientkam priporoča velika večina ginekologov. Jemanje folne kisline je priporočljivo tudi pred spočetjem. Ginekologinja Amy Wetter je za portal Parents pojasnila, zakaj je folna kislina pomembna med nosečnostjo.

Kot pojasnjuje dr. Wetter, bi morali vsi vzdrževati ustrezen vnos folne kisline. Vendar je to še posebej pomembno za nosečnice ali ženske, ki upajo, da bodo v prihodnosti zanosile. Ginekologinja poudarja: ”Folna kislina je nujna za normalen nevrološki razvoj dojenčka. Pomaga pri nastanku nevralne cevi, ustrezna raven folne kisline pa lahko prepreči prirojene okvare možganov in hrbtenice pri otrocih.”

Poleg preprečevanja okvar nevralne cevi lahko folna kislina pomaga zmanjšati tveganje za prirojene okvare, kot sta razcepljena ustnica in nebo. Podpira tudi rast in razvoj posteljice, ki otroku zagotavlja hranila in kisik. Lahko igra vlogo pri preprečevanju zapletov v nosečnosti, kot sta prezgodnji porod in preeklampsija.

Najboljši načini jemanja folne kisline med nosečnostjo

Priporoča se, da nosečnice uživajo folno kislino tako v obliki dodatkov kot v hrani, obogateni s folno kislino, pa tudi v sadju in zelenjavi, ki sta bogata s folatom.

Kar zadeva vitamine, lahko vzamete katerikoli vitaminski dodatek, ki ga premorete. Povsem običajno je, da vam je zaradi požiranja vitaminov med zgodnjo nosečnostjo lahko slabo, zato izberite tisto, kar vam najbolj ustreza.

Kar zadeva vire hrane, obstaja veliko izbir, zlasti za nekoga, ki se spopada z napadom odpora do hrane ali jutranjo slabostjo. Ne morete zgrešiti s kruhom, kosmiči, testeninami, rižem, moko in večino drugih žit, saj se zahteva, da so ti obogateni s folno kislino. Za druga predelana živila poglejte na etiketo živila, da vidite ali je folna kislina prisotna.

Obstaja tudi veliko živil, ki so viri folata, naravne oblike folne kisline. Sem spadajo temna, listnata zelenjava (kot sta špinača in ohrovt), pomaranče, banane, leča, črni grah, avokado, šparglji, goveja jetra in brstični ohrovt.

Foto: Pexels Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja