Alergija na hrano: kako jo prepoznamo in alergeni

Alergija na hrano je pravzaprav nenormalna in nenadna reakcija telesa na določeno hrano, ki jo je otrok zaužil. Kot pojasnjujejo pediatri, je pomembno vedeti, da se alergija na hrano razlikuje od intolerance, čeprav so lahko nekateri simptomi zelo podobni.

Alergija na hrano namreč povzroči povečan odziv imunskega sistema in pri otroku povzroči nenavadne simptome. Ti se razlikujejo od zelo neprijetnih do tistih, ki so potencialno življenjsko nevarni. Po drugi strani pa intoleranca na hrano ne vpliva na otrokov imunski sistem, zato nima tako nevarnega stranskega učinka.

Kako prepoznati, da je otrok alergičen na določeno hrano? V skladu z Johns Hopkins Medicine, znaki alergije vključujejo predvsem koprivnico, izpuščaj, težave z dihanjem, srbenje, rdečico, bolečine v trebuhu, bruhanje ali drisko.

Prav tako obstajajo nekatera živila, ki najpogosteje povzročajo alergije na hrano. Kot pojasnjujejo zdravniki, je približno 90 odstotkov vseh alergij na hrano posledica uživanja naslednjih sedmih živil:

  • mleko
  • jajca
  • pšenica
  • soja
  • oreščki
  • ribe
  • školjke.

Jajca, mleko in arašidi so najpogostejši vzroki za alergije na hrano pri otrocih, sledijo jim pšenica, soja in oreščki. Prav tako pediatri pravijo, da najhujše reakcije povzročajo oreščki, ribe in školjke. Skoraj pet odstotkov otrok, mlajših od pet let, ima neko vrsto alergije na hrano.

Od leta 1997 do 2007 se je razširjenost prijavljenih alergij na hrano med otroki, mlajšimi od 18 let, povečala za osupljivih 18 odstotkov. Čeprav večina otrok svoje alergije ‘preraste’ in se te nikoli več ne ponovijo, je lahko alergija na oreščke, ribe in školjke v večini primerov doživljenjska.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja