Ste preobremenjeni? Ne dovolite, da vam izgorelost uniči življenje

Utrujeni, preobremenjeni, nemotivirani? Tudi drugačno življenje je možno. Večina od nas ima dneve, ko se počutimo nemočne, preobremenjene, frustrirane ali nemotivirane. Ob takšnih dnevih potrebujemo herkulsko moč, da vstanemo iz postelje. Če pa se tako počutite večino časa, je možno, da ste na poti, da izgorite ali pa ste že dosegli točko izgorelosti.

Izgorelost strokovnjaki opisujejo kot kameleonsko stanje, ki ga je težko ločiti od kroničnega stresa, anksioznosti ali depresije. Zato izgorelosti ni vedno lahko opaziti pravočasno. Vsekakor se ne zgodi čez noč. Priplazi se tiho kot mrak, če ignoriraš in ne poslušaš svojega telesa.

Poslušajte svoje telo

Znaki in simptomi so sprva subtilni, vendar se sčasoma poslabšajo. Na zgodnje simptome pomislite, kot na rdeče zastavice vašega telesa. Opozarjajo vas, da ste preobremenjeni, da je nekaj narobe, da je treba nekaj popraviti, spremeniti, rešiti. Če ste pozorni in aktivno zmanjšujete stres, lahko preprečite večji zlom. Če jih ignorirate, lahko na koncu izgorite.

Ne glede na to, ali prepoznate opozorilne znake bližajoče se izgorelosti ali ste že presegli točko preloma, je potrebna sprememba. Nadaljevanja istega življenjskega sloga bo povzročilo samo dodatno čustveno in fizično škodo. Čas je, da si vzamete odmor in spremenite smer tako, da se naučite, kako si pomagati premagati »izgorelost« in se spet počutiti zdravo, vitalno in pozitivno.

Kako se spopasti s stresom in izgorelostjo

 • Spodaj je nekaj nasvetov in praktičnih metod, ki jih lahko vključite v vsakdanje življenje. Ne glede na to, ali želite preprečiti izgorelost ali si opomoči od izgorelosti.
 • Družite se, izolacija je vaš sovražnik
 • Obrnite se na svoje najbližje, kot so partner, družina in prijatelji. Poskusite ne razmišljati o težavah in poskrbite, da bo čas, ki ga preživite s svojimi najdražjimi, napolnjen s pozitivnostjo in udobjem.
 • Omejite stike z negativnimi ljudmi.
 • Pridružite se društvu ali klubu, katerega dejavnosti vas zanimajo. Tam dobite prostor za pogovor s podobno mislečimi, o temah, ki ne zadevajo izvora izgorelosti.

Premislite o svoji službi

 • Vzemite dopust ali bolniško. Če se vam zdi, da ste na robu “izgorelosti”, si poskusite vzeti popoln odmor od dela. Izkoristite prosti čas za »napolnitev baterij« in poiščite druge načine okrevanja.
 • Naučite se preprečiti izgorelost. Če imate občutek, da ste pod stresom ali na robu izgorelosti, je preventiva najboljša rešitev. Med delovnim časom si redno privoščite odmor in se vprašajte: “Kako se počutim v tem trenutku?” ”Kakšno svojo potrebo naj zdaj zadovoljim?”
 • Če ne marate svoje službe, poskusite najti lepe trenutke, naloge, ki vas veselijo ali se bolje povežete s sodelavci. Če spremenite svoj odnos do dela, vam lahko povrne občutek namena in nadzora ali pa vam pomaga prebroditi težak dan.

Prekinite rutino

 • Postavite meje in se naučite reči »ne«. Če vam je to težko, se spomnite, da vam beseda “ne” omogoča, da rečete “da” vsemu, česar se veselite.
 • Vzemite si dnevni odmor od tehnologije. Vsak dan določite čas, ko se popolnoma izklopite.
 • Negujte svojo ustvarjalno stran. Poskusite nekaj novega, začnite z zabavnim projektom ali nadaljujte z najljubšim hobijem.
 • Vzemite si čas za sprostitev. Izberite sproščujoče tehnike, kot so joga, meditacija in globoko dihanje, ki nevtralizirajo negativne učinke stresa.
 • Dovolj spite. Občutek utrujenosti lahko poslabša izgorelost, saj povzroči neracionalno razmišljanje. Sprostite se v stresnih situacijah.
 • Začnite telovaditi ali se ukvarjati z rekreativno dejavnostjo, ki vas veseli.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja