Ali lahko zmanjšanje kalorij res upočasni staranje?

Če bi zmanjšali vnos kalorij za 25 odstotkov, bi lahko proces staranja upočasnili za dva do tri odstotke, pravi nova študija. To se morda res zdi majhna korist za tako veliko zmanjšanje kalorij, vendar strokovnjaki na Columbia University’s Butler Center on Aging menijo, da je to pomemben korak.

Mladi in ljudje srednjih let, ki so kalorije zmanjšali za četrtino, so se v primerjavi z ljudmi, ki so še naprej jedli normalno starali počasneje je pokazala raziskava. Podobne študije so bile v preteklosti izvedene na živalih. To pa je prva takšna študija na ljudeh, ki je pokazala, da je mogoče stopnjo staranja obrniti.

Med dveletno študijo je 145 ljudi zmanjšalo kalorije za omenjenih 25 odstotkov, 75 pa ne. Tisti, ki so, so staranje upočasnili za dva do tri odstotke. Prav tako so s tem zmanjšali tveganje umiranja za kar deset do 15 odstotkov. To tveganje naj bi ostalo nizko še naslednjih deset do 15 let, pravijo znanstveniki. Rezultate raziskave so objavili v publikaciji Nature Aging. To odkritje bi lahko pomembno vplivalo na zdravje prebivalstva, saj nakazuje, da je s spremembo vedenja mogoče upočasniti staranje.

Kdo, koliko, kako?

S takšnim odnosom pa se ne strinjajo vsi. Glavni očitki so, da se učinki zmanjšanega kaloričnega vnosa verjetno nanašajo le na del biološkega staranja. Kritiki menijo tudi, da je takšne diete nemogoče izvajati na populacijski ravni, še posebej na dolgi rok.

Ustvarjalci študije še pravijo, da so potrebne nadaljnje raziskave z večjim številom sodelujočih. Ostaja namreč še vrsta neodgovorjenih vprašanj, na primer, kdo naj znižuje kalorični vnos, za koliko časa in po katerem modelu. Njihovo odkritje nikakor ni poziv k nenadzorovanemu zmanjševanju števila kalorij.

Zmanjšanje vnosa kalorij v prejšnjih raziskavah je bilo povezano s prehranskimi strategijami, kot sta občasno postenje in časovno omejeno prehranjevanje.

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja