Dodatki, ki jih sladkorni bolniki ne bi smeli jemati

Težko je posplošiti, katerih dodatkov ljudje s sladkorno boleznijo ne bi smeli jemati. Obstajajo namreč različne vrste sladkorne bolezni. Za različne tipe sladkorne bolezni pa obstajajo različne možnosti zdravljenja. To je eden od razlogov, zakaj je tako pomembno, da se o dodatkih pogovorite s svojim zdravnikom.

A tu je pet dodatkov, o katerih bi morda želeli ponovno razmisliti, če imate sladkorno bolezen. Našteti lahko vplivajo na nekatera zdravila, motijo ​​raven sladkorja v krvi ali povzročijo neželene stranske učinke.

1. Krom

Krom je mineral, ki ga najdemo v številnih živilih, kot so meso, zelenjava, žitarice, sadje in oreščki. Pomanjkanje kroma lahko povzroči visok krvni sladkor, vendar je pomanjkanje zelo redko.

Če imate sladkorno bolezen in jemljete inzulin ali druga peroralna zdravila za znižanje krvnega sladkorja, lahko jemanje kroma poveča tveganje za hipoglikemijo (nizek krvni sladkor).

Ameriško združenje za sladkorno bolezen  vsakogar, ki ima ledvično bolezen, opozori pred jemanjem kroma. Dodatek lahko namreč poslabša ledvično bolezen.

Dodatek kroma lahko vpliva tudi na levotiroksin (zdravilo, ki se običajno uporablja za zdravljenje hipotiroidizma).

2. Grenka melona

Grenka melona je zeliščni dodatek, ki so ga preučevali za zniževanje krvnega sladkorja pri ljudeh s sladkorno boleznijo. Njegove komponente (charantin, vicine in polipeptid-p) pa naj bi imele podobno strukturo kot inzulin (hormon, ki sodeluje pri nadzoru sladkorja v krvi).

V sistematičnem pregledu in metaanalizi v Nature so raziskovalci ugotovili, da podatki o dodatkih grenke melone še vedno ostajajo nedosledni. Študije, ki so bile opravljene, so kratke, uporabljeni odmerki grenke melone pa se razlikujejo. Za določitev dolgoročnih učinkov in varnosti je potrebnih več raziskav.

Poleg tega, če ste nagnjeni k nizkemu krvnemu sladkorju, lahko grenka melona poveča tveganje za nizek krvni sladkor in morda ni primerna za vas.

3. Izvleček zelenega čaja

Dokazano je, da pitje zelenega čaja koristi ljudem s sladkorno boleznijo. V meta-analizi 17 kliničnih preskušanj, objavljenih v The American Journal of Clinical Nutrition, so raziskovalci ugotovili, da ima pitje zelenega čaja ugodne učinke, kot sta znižana glukoza na tešče in hemoglobin A1C (trimesečno povprečje krvnega sladkorja).

O učinkovitosti dodatka zelenega čaja razen študij, izvedenih na živalih, je le malo raziskav. Večina študij je trajala zelo kratko. Zato dodatni dodatki poleg pitja zelenega čaja verjetno niso potrebni.

4. Šentjanževka

O uporabi šentjanževke in sladkorni bolezni je zaradi možnih učinkov na zdravila za sladkorno bolezen, občutljivost za inzulin in izločanje inzulina potrebno še več raziskav.

Ena manjša študija v British Journal of Clinical Pharmacology, ki je ocenjevala uporabo šentjanževke in metformina pri 20 zdravih moških preiskovancih, je pokazala, da lahko jemanje v kombinaciji z metforminom poveča izločanje inzulina in zniža krvni sladkor po testu tolerance na glukozo.

A je druga majhna študija, ki je vključevala 10 zdravih moških preiskovancev, pokazala, da pri jemanju samo šentjanževke ni prišlo do sprememb v občutljivosti na inzulin. Namesto tega so raziskovalci opazili manjše izločanje insulina, kar lahko poveča raven sladkorja v krvi.

Te zelo majhne študije so imele nasprotujoče si rezultate in niso vključevale različnih populacij ali ljudi s sladkorno boleznijo. Niti niso trajale dovolj dolgo, da bi preučili dolgoročne učinke. Zato je za raziskovanje interakcij med zdravili in zelišči ter učinkov šentjanževke na izločanje inzulina potrebnih več študij.

Če imate sladkorno bolezen in srčno bolezen ter jemljete zdravila za redčenje krvi, se priporoča, da se izogibate šentjanževki, saj lahko poveča krvavitev.

5. Vitamin E

Vitamin E je močan antioksidant, ki lahko pomaga pri boju proti oksidativnemu stresu, ki je predhodnik in povzročitelj sladkorne bolezni tipa 2. Toda vitamin E lahko medsebojno vpliva na sredstva za redčenje krvi in ​​poveča tveganje za krvavitev, tako da blokira učinke vitamina K na strjevanje. Zato nenadzorovano uživanje dodatkov ni priporočljivo, če imate sladkorno bolezen in jemljete sredstva za redčenje krvi.

vir Foto: Pixabay

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja