Ali nanos kokosovega olja in limone pomaga proti prhljaju?

Uporaba kokosovega olja in limone je eno od domačih zdravil za prhljaj, ki so jih odobrile babice. Toda zdravniki pravijo, da to ni tako dobra ideja! Nadležni, luskasti beli delci na laseh niso prav nič zabavni. Čeprav to ni zelo nevarna zdravstvena težava, je lahko prhljaj zaradi srbenja, ki ga povzroča, precej nadležen. Ker je prhljaj eno najpogostejših stanj lasišča, ni nenavadno, da se babice in matere domislijo zanimivih domačih zdravil. Eno od takšnih domačih zdravil proti prhljaju, ki se prenaša že generacije, je uporaba kokosovega olja, pomešanega z limono. Medtem, ko imajo mame najboljša zdravila v rokavu, poglejmo, ali je uporaba kokosovega olja in limone za prhljaj dobra ideja ali ne.

Ste vedeli, da se prhljaj pojavi na mastnem lasišču? Študije kažejo, da se prhljaj hrani z oljem, ki ga proizvaja vaše lasišče. Olje, ki se nabira in kopiči na lasišču, lahko povzroči prhljaj. Čeprav naj bi bil najpogostejši vzrok premalo šamponiranja las, to ni edini vzrok prhljaja. To ni resna bolezen, vendar je ne smemo pustiti nezdravljeno, saj lahko povzroči, da postane lasišče zelo suho in srbeče. Prav tako lahko uporabite domača zdravila, da se znebite prhljaja, vendar vse, kar uporabljate, morda ne bo delovalo za vas. Primer: kokosovo olje in limona proti prhljaju.

Ali uporaba kokosovega olja, pomešanega z limono, proti prhljaju deluje?

Dvignite roko, če ste kdaj uporabili kokosovo olje in vanj vmešano limono, da bi se znebili prhljaja. Mnogi ljudje ga uporabljajo, a ni najbolj priporočljivo. K prhljaju lahko prispevajo številni dejavniki, kot je suha koža, prekomerna rast glivic ali druga osnovna stanja. Za prhljaj ni dobra ideja uporabljati kakršne koli vrste olja, ker se običajno razmnožuje na mastnem lasišču zaradi naselitve glivice, imenovane Petrospora Mobile. Torej, če nanesete kokosovo olje na lasišče, ki ima prhljaj, bo to samo poslabšalo težavo.

Medtem, ko kokosovo olje ni škodljivo za mastno lasišče, je dodajanje limone v mešanico še slabše za nekoga, ki se spopada s prhljajem. Na lasišču, ki ima nekaj izpuščajev ali seboroičnega dermatitisa ali razdraženo kožo, bo limona povzročila pekoč občutek. Zato jo ni dobro uporabljati, če imate prhljaj.

Kako se znebiti prhljaja?

Domača zdravila morda niso najboljša rešitev za lasišče, polno prhljaja. Študije so pokazale, da lahko nepravilno ali neredno šamponiranje las povzroči nastanek prhljaja. Osredotočiti bi se morali na pravilno čiščenje lasišča, namesto da bi si lasišče namazali z oljem, ki tega očitno ne potrebuje. Šampon pravilno spenite in temeljito umijte lase, da se znebite prhljaja. To naj bi zadostovalo, da lasišče očistite morebitnega prhljaja.

Izogibajte se uporabi šampona, ki je tudi balzam. Izberite šampon, ki je samo to – šampon. Oba sta zasnovana za opravljanje dveh različnih opravil in ju morate uporabljati ločeno. Če želite kaj dodati, lahko izberete cink parathyroid, znan tudi kot ZN2O, ki je zdravilo brez recepta in vam lahko pomaga pri soočanju s prhljajem. Če to ne pomaga, se morate posvetovati z dermatologom, da dobite ustrezno zdravljenje.

Lahko zagotovijo prilagojena priporočila glede na vaše specifično stanje lasišča in če je potrebno, lahko predlagajo alternativna zdravljenja.

vir Foto: Pexels Princesa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja