Znaki, po katerih prepoznamo čustveno nasilne starše

Ne glede na to, kako imajo starši svoje otroke radi, je lahko njihova vzgoja včasih zelo čustveno uničujoča. Čeprav s tem morda poskušajo čim bolje disciplinirati svoje otroke, lahko vpliva tudi na njihovo psiho in duševno zdravje. Namerno ali ne, obstaja veliko načinov, na katere lahko starši čustveno zlorabljajo svoje otroke. Starši se tega večinoma ne zavedajo, a obstajajo znaki, ki jih je vredno opaziti za boljši odnos med staršem in otrokom.

Udarci in druge vrste fizičnih zlorab

Ste se kdaj vprašali, kakšen je vaš starševski stil? Ste nežni, razumevajoči ali ste se večinoma osredotočili na to, da otroka disciplinirate na drug način? Nasilni starš običajno uporablja fizično silo in nasilje, da svoje otroke spravi v red. Udarci, klofute, vlečenje in potiskanje so le nekateri od fizičnih znakov nasilnega starša. Psihologi opozarjajo, da je to eden najstrožjih načinov starševstva, ki lahko razvije kratkotrajno disciplino. Ne zagotavlja pa dolgoročno lepega vedenja.

Uporaba poniževanja, groženj in žalitev

Za čustveno zlorabo so značilni zbadanje, norčevanje, izobčenje, poniževanje, grožnje in žalitve. Če ugotovite, da uporabljate katero od teh taktik za svojega otroka, morda svoje otroke zlorabljate še hujše. To lahko vpliva na njihovo samozavest in uniči njihovo zaupanje v vas. Zloraba ni vedno vidna. Obstajajo pretkani načini, kako se ji lahko prepustite. Kot starš lahko svojega otroka prisilite ali napeljete k občutku krivde v upanju, da se bo sam discipliniral.

Ignoriranje otrokovih čustev

Da bi vzgojili srečne, zadovoljne otroke, morajo starši vzdrževati odprto komunikacijo in ne smejo zanemariti čustev. To ne pomeni le, da otroku poveste, kaj naj počne in česa ne, ampak mu daste tudi prostor, da izrazi svoje mnenje. Če nenehno izničujete njegova čustva, bi to lahko trpelo v smislu samozavesti in pomanjkanja samozavesti.

Popolnega načina starševstva ni, vendar obstaja nekaj disciplinskih strategij, ki jih lahko uporabite. Zavedanje o tem, kako vzgajate svojega otroka, je izjemno pomembno. Prizadevajte si za prevzem avtoritativnega starševskega stila. Nanaša se na obliko starševstva, ki je negovalna, odzivna in podpirajoča, namesto avtoritarnega starševskega stila, ki je izjemno stroga starševska metoda. Starši bi morali delati na svoji potrpežljivosti in samokontroli. Psihologi svetujejo, naj starši ne sprejemajo impulzivnih odločitev in naj bo na koncu dneva njihova prioriteta otrokovo fizično in duševno zdravje.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja