Ali poznate razliko med parfumom in toaletno vodico?

Ste se kdaj vprašali, kakšna je pravzaprav razlika med Eau de parfum in Eau de toilette? To so tisti mali napisi, ki jih vidimo na vsaki steklenički.

Razlika med toaletno vodo in parfumom je zelo jasna in preprosta.

Vse je odvisno od razvrstitve, ki jo znamka naredi glede na to, kako se parfum počuti v koncentraciji in globini vonja. 

“Na splošno je koncentracija esence v toaletni vodi med 8 in 12 odstotki. Koncentracija v parfumski je med 12 in 18 odstotki, čeprav se koncentracije lahko razlikujejo,” je pojasnila Mary Wallace.

Eau de parfum je bolj koncentriran kot toaletna voda

“Pomembno je razumeti, da odstotek dišavnega olja v parfumu ni preprosta kvalitativna vrednost, saj tako kot želite le določeno količino čajnih lističev v čajniku, več ni vedno boljše. Odvisno od vrste parfuma, včasih je manj več, včasih pa je za dosego želenega učinka potrebna večja koncentracija,” pravi Wallace.

Nekaj ​​je gotovo. Ne glede na to, ali se določene številke razlikujejo glede na izdelek ali znamko, bo parfumska voda vedno bolj koncentrirana kot toaletna voda.

Ali so parfumske vode obstojne dlje kot toaletne vode?

Strokovnjakinja Wallace pojasnjuje, da glede na to, da je v parfumski vodi večja koncentracija dišave, to vpliva na obstojnost in aromatičnost. Preprosto povedano, parfumska voda je na koži dlje obstojna in je bolj aromatična kot toaletna voda. Slednja bo izhlapela hitreje. 

Eau de parfum in Eau de toilette morda ne dišita enako, tudi če je označena kot ista dišava. 

Wallace pravi, da zato Eau de parfum in Eau de toilette nista ravno zamenljivi. 

“Pogosto je toaletna voda lažja in sveža, medtem ko je parfumska voda bogatejša in obstojnejša. Za dnevno ali pisarniško obleko je lahko toaletna voda bolj udobna in primerna. Parfumska voda medtem ponuja več globine, kar je lahko prijetno za zvečer.” 

Pri izbiri pa lahko upoštevate tudi temperaturo in sezono. V vlažnem in vročem podnebju je se lahko sveža toaletna voda bolje odnese. V hladnejšem vremenu pa lahko parfumska voda ponudi več topline in globine. 

Preden kupite naslednjo dišavo, najprej preizkusite tako različico Eau de parfum kot Eau de toilette in preverite, katera različica vam je bolj všeč. Upoštevajte tudi čas dneva, letni čas in okolje, v katerem boste dišavo nosili. Prav tako upoštevajte, da bo toaletna voda za dnevno in pisarniško nošenje bolj primerna, parfumska voda pa bo najverjetneje obstojna celo noč.

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja