Kako preprečiti in kako se znebiti gub na vratu?

Ko se staramo, so gube na vratu, znane tudi kot vratne linije ali vratne gube, pogosta skrb. Ker koža izgublja elastičnost in kolagen, se na vratu razvijejo drobne linije in gube, ki kažejo našo starost in včasih povzročajo nezadovoljstvo. Nekateri iščejo načine, kako se znebiti gub na vratu, zmanjšati njihov videz ali preprečiti nastanek v prihodnosti.

Kaj povzroča gube na vratu?

Več dejavnikov prispeva k nastanku gub na vratu. Največji razlog je naravno staranje in izguba elastičnosti kože skozi čas. Fibroblasti, celice, ki proizvajajo kolagen in elastin v naši koži, začnejo po 22. letu delovati vedno manj. Kolagen je temelj, ki zagotavlja strukturo naši koži, medtem ko elastin omogoča, da se naša koža zaskoči nazaj, ko jo potegnemo. Ponavljajoča se izpostavljenost kože določenim stvarem lahko povzroči poslabšanje elastičnosti vaše kože. Ultravijolična svetloba, modra svetloba, onesnaženje in ponavljajoči se gibi, kot sta žvečenje in govorjenje, lahko povzročijo gube.

Omeniti velja tudi, da obstajajo različne vrste gub na vratu: navpične in vodoravne. Navpične linije vratu so običajno opazne, ko oseba govori ali se napenja. Te so najpogosteje posledica uporabe plastime, ki je mišica v vratu. Po drugi strani pa so vodoravne gube na vratu, čeprav se s starostjo poslabšajo, dedne.

Kako se znebiti gub na vratu?

Čeprav gub na vratu morda ne bo mogoče odpraviti, ko se enkrat pojavijo, obstajajo različni učinkoviti načini za zmanjšanje njihovega videza, izboljšanje teksture kože in ohranjanje zdrave kože. Dermatologi predlagajo uvedbo medicinske rutine nege kože, da bi preprečili razgradnjo kolagena in elastina v vaši koži. To bo pomagalo zmanjšati videz staranja na vašem vratu, ta strategija je še posebej koristna za vse, ki imajo opravka z dednimi linijami. Če se spopadate z dednimi, vodoravnimi linijami in želite več možnosti, včasih pomagajo polnila mehkih tkiv ali stimulatorji kolagena.

Za vse, ki se spopadate z navpičnimi gubami, bi lahko bilo koristno uvajanje nevromodulatorjev. Botox, Daxxify, Dysport, Xeomin in Jeuveau je nekaj primerov. Ti relaksatorji gub pomagajo zmanjšati aktivnost v mišicah, ki sčasoma povzročijo gube.

Za splošno teksturo kože in izboljšanje drobnih gubic razmislite o letni ali dvoletni uporabi laserjev, radiofrekvence, ultrazvoka ali mikro igel, da bi spodbudili in ohranili proizvodnjo kolagena in elastina.

Ne pozabite, da je vsaka koža drugačna. Prepričajte se, da izvajate rutino nege kože, ki ustreza vašim posebnim potrebam. Morda se boste morali navlažiti bolj kot drugi ali uporabiti vaje za vrat, da dosežete želeni videz. Najboljši način, da najdete svojo popolno možnost, je posvetovanje z dermatologom.

Kako preprečiti gube na vratu?

Preventiva je ključna za ohranjanje gladke in mladostne kože na vratu. Obstaja veliko stvari, ki jih lahko storite, da preprečite gube na vratu in strategija, ki najbolje deluje, se lahko razlikuje od osebe do osebe. Vendar pa lahko naredite nekaj stvari, ki pomagajo večini ljudi.

Prvi korak pri tem je ustrezna zaščita pred soncem. Vsakodnevno nošenje kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem na vratu, lahko zaščiti kožo pred škodljivimi UV-žarki ter prepreči prezgodnje staranje in gube na vratu.

Ohranjanje pravilne drže za zmanjšanje obremenitve vratnih mišic lahko pomaga preprečiti prezgodnje gube. To gre z roko v roki z omejevanjem časa zaslona. Poskusite omejiti čas gledanja navzdol v zaslone, da zmanjšate obremenitev vratu in tveganje za nastanek gub na vratu zaradi tehnologije.

Prav tako morate ostati ustrezno hidrirani. Pitje veliko vode pomaga ohranjati kožo zdravo in prožno ter pomaga preprečevati gube na vratu, ki jih povzroča dehidriranost.

Omeniti velja tudi, da se morate izogibati kajenju, če želite zdravo in sijočo kožo. Redno kajenje lahko pospeši proces staranja in prispeva k nastanku gub, tudi tistih na vratu.

Čeprav se gub na vratu morda ne bo mogoče popolnoma znebiti ali jih v celoti preprečiti, lahko nekateri tretmaji in preventivni ukrepi znatno izboljšajo videz vaše kože. Dosledna nega kože, zdrave življenjske navade in zgodnje posredovanje, lahko naredijo izjemno razliko pri doseganju bolj gladkega in mladostnejšega videza.

vir Foto: Pexels Princesa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja