Če imate prsne vsadke, teh sprememb ne smete prezreti

Prsne vsadke je potrebno redno pregledovati. Vsadki redko počijo, vendar se morate zavedati, da se to lahko zgodi in znati prepoznati simptome. Razlikujejo se glede na vrsto implantata.

Vsaka ženska bi morala redno, enkrat na mesec, pregledovati svoje dojke, saj se s takšnim samo pregledovanjem lahko odkrijejo že zelo majhne spremembe na dojkah. Ženske z vstavljenimi prsnimi vsadki naj bodo na pregledih še bolj previdne. Zdravniki svetujejo naj večkrat preverijo, kako se vsadki obnašajo v njihovem telesu. Seveda so rutinski pregledi pri zdravniku obvezni. Med temi pregledi pa je treba veliko pozornosti nameniti samo pregledovanju dojk. To so spremembe, ki jih ne smete prezreti. Če jih opazite, se posvetujte z zdravnikom.

Utrjevanje vsadkov

Če opazite otrdelost vložkov, se brez oklevanja obrnite na kirurga, ki vam je vgradil vsadke. Že rahla otrdelost lahko pomeni, da je nekaj narobe. Ne zgodi se pogosto, vendar lahko blaga kapsularna kontraktura, plast tkiva, ki nastane okoli tujka, poveča trdnost implantata. Težava je v tem, da lahko trdnost implantata popači ali povzroči nelagodje in bolečino. New Beauty piše, da bo v takem primeru  morda treba odstraniti kapsulo ali zamenjati vsadke.

Premikanje vsadka

Prsni vsadki se lahko premikajo. Ne glede na to, ali je to gibanje subtilno ali bolj izrazito, je vsako gibanje razlog za obisk zdravnika.

Nelagodje in bolečina

Določena stopnja bolečine in neugodja je v prvih tednih po operaciji implantacije povsem normalna. Običajno traja približno tri mesece, da bolniki »pozabijo na vsadke«, torej da se nanje navadijo in postanejo del telesa. Če bolečina in nelagodje ne izgineta tudi po tem času, se posvetujte z zdravnikom.

Vsadki so postali asimetrični

Seroma, kopičenje tekočine na mestu operacije zaradi zmanjšanega odtekanja tekočine, lahko povzroči asimetrijo in občutek “vode okoli implantata”. Ta pojav je možen v obdobju po operaciji. Če se nekaj podobnega razvije po daljšem času, morate sumiti na resnejše spremembe in se takoj posvetovati z zdravnikom, da izključite razvoj tumorja.

Drug vzrok za asimetrijo je lahko ruptura implantata. Redko se zgodi, vendar se morate zavedati te možnosti in znati prepoznati znake. Če je vsadek napolnjen s fiziološko raztopino, lahko pacientka opazi, da se je dojka na mestu razpoke zmanjšala »čez noč« oziroma skoraj v trenutku. Pri silikonskih vsadkih je znak rupture lahko sprememba oblike vsadka in nato dojke, le na eni strani. Sprememba je lahko videti tudi kot povečanje.

Izbokline in grudice

Ko pregledate svoje dojke, boste začutile različne izbokline, mehke in trde. Redno samo pregledovanje je pomembno, saj boste z njim ugotovili, katere izbokline in zatrdline so za vas normalne in kam sodijo. Tako boste zlahka opazili, če se pojavijo nove.

Kožne spremembe

Vsaka sprememba na koži je razlog za zdravniški pregled. Pojav vdolbin na koži, razširjene pore ali izpuščaji so znaki, da morate pregledati svoje dojke.

Spremembe na bradavicah

Stanje bradavic je odličen pokazatelj zdravja dojk. Spremembe v obliki bradavic, vdrte bradavice, pojav izcedka, bolečina ali nelagodje v eni ali obeh bradavicah so simptomi, zaradi katerih morate čim prej obiskati zdravnika.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja