Če želite shujšati, upoštevajte nekaj nasvetov

V morju nasvetov, ki jih najdemo na spletu in slišimo v telovadnicah, ni lahko izluščiti, čemu se je res treba izogibati, če želite shujšati. Vendar je nekaj stvari, ki so pravzaprav zelo logične in se največkrat omenjajo.

Spanje in hujšanje

Ne glede na to, kaj vam ponoči moti spanje, težave, služba, tesnoba ali Netflix , je cena nespečnosti previsoka. Če morate zjutraj zgodaj vstati, razmislite o tem, kako izboljšati kakovost spanja.

V primeru, da je vaše delovno mesto precej oddaljeno od doma, porabite veliko časa za potovanje v službo in nazaj. Če k temu prištejete še nor in stresen delovni dan, obstaja velika verjetnost, da boste spali premalo. Če poskušate družabno življenje in gibanje vklopiti v svoj vsakdan, prav tako ni enostavno. Kakovosten spanec je ključen, če želite shujšati. Ne pozabite na to, saj morate imeti moč za vadbo.

Premalo spanja poveča raven hormonov, ki vplivajo na lakoto, zato se lahko prenajedate in izgubite nadzor nad apetitom. Raven glukagona, hormona trebušne slinavke, ki sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov in je ključen pri procesu izgorevanja maščob, začne padati, ko premalo spimo. To nam precej oteži hujšanje. Podobno se dogaja z adiponektinom, hormonom, ki sodeluje pri uravnavanju presnove lipidov in ogljikovih hidratov.

Telovadba na tešče

Ena izmed številnih raziskav je pokazala, da vadba na prazen želodec pomaga mišicam med vadbo pokuriti več maščobe. Druga študija kaže, da telo porabi enako količino maščobnih celic, ne glede na to, ali smo že jedli ali ne. Pojasnjuje, da se oprime maščobnih celic, če telovadite na prazen želodec, saj potrebuje več energije.

Če nameravate popolnoma opustiti celotno skupino živil, kot so ogljikovi hidrati, vam bo verjetno primanjkovalo hranilne vrednosti, s katero so ta živila bogata. Najbrž vas mučijo misli o slastnih kosih točno tistega, česar ne bi smeli jesti. Zato se osredotočite na polnozrnate izdelke in se zavedajte, da je bolj pomembno zmanjšati velikost porcij.

Ali trenirate z utežmi?

Se intenzivno ukvarjate s tekom, nikoli pa še niste dvignili niti najmanjše teže? Manjka vam člen v verigi. Z dvigovanjem uteži boste preprečili poškodbe sklepov in povečali mišično maso ter izboljšali presnovo.

Ponavljanje istega treninga vsak dan ni dobro. Mišice potrebujejo počitek in regeneracijo. 2-3x tedensko, kratek in učinkovit trening, torej 45-60 minut kvalitetne vadbe je več kot dovolj za dosego cilja, če želite shujšati.

Savna – pospešuje hujšanje in deluje protivnetno

Savna je še posebej priljubljena pozimi, zaradi številnih prednosti vse več ljudi redno obiskuje wellness centre ali druge objekte, ki jo ponujajo. Obstaja več vrst savn, vsaka pa po mnenju strokovnjakov prinaša določene koristi za naše telo in zdravje… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja