Imate akne? Izogibajte se tem 6 napakam pri ličenju

Opažate akne na čelu, licih in po celem obrazu? Morda zato, ker pri ličenju delate teh 6 napak. Poleg uživanja mastne hrane, izpostavljenosti onesnaženosti in sprememb v ravni hormonov lahko k začaranemu krogu aken prispevajo tudi napake pri ličenju. Ličila so vendar namenjena temu, da je vaša koža videti boljša, ne slabša. Kljub temu nekatera kozmetika vsebuje sestavine, ki spodbujajo akne, način uporabe izdelka pa je lahko dejavnik, ki prispeva k izbruhom aken.

Ugotovimo, katerim napakam se morate izogibati pri nanašanju ličil, da preprečite nastanek aken.

Napake pri ličenju

1. Spanje z ličili

Če za odstranjevanje ličil zvečer uporabite le robčke za ličila, ne naredite dovolj. Pomembno je, da pred spanjem pravilno odstranite ličila.

Dnevna ličila lahko zadržijo umazanijo in olje, kar poveča tveganje za izbruh. Uporabite raje odstranjevalcev ličil s posebnimi sestavinami.

2. Umazane roke, ko se ličite

Če si pred nanosom ličil rok ne umijete, lahko bakterije in umazanijo s konic prstov prenesete na obraz. To je eden najhitrejših vzrokov za izbruh aken. Pred in po nanosu ličil si torej vedno umijte roke in za nanašanje uporabite čopiče za ličila.

3. Uporaba izdelkov s pretečenim rokom uporabe

Rok uporabnosti ličil je omejen in ni nujno tako dolg, kot si mislite.

Maskaro zamenjajte vsake tri mesece, črtalo za oči in senčilo pa vsakih šest do dvanajst mesecev. Rok uporabnosti ostalih ličil za obraz, podlage in pudra je običajno 12 mesecev. 

Najslabši so tekoči ali kremni kozmetični izdelki, v katerih so lahko po preteku roka uporabnosti mikroorganizmi. Če boste uporabljali stara ličila, bo vaša koža deležna dodatnih bakterij.

4. Čiščenje čopičev in gobic

Ali tudi vi svoje čopiče in gobico za ličenje delite z drugimi in jih ne umivate pogosto? Ena največjih kozmetičnih napak, ki lahko povzročijo akne, je namreč tudi ta.

Delitvi ličil z drugimi se poskušajte izogibati. Z uporabo orodij ali izdelkov nekoga drugega ste izpostavljeni njihovim oljem in klicam, ki so lahko škodljivi za vašo kožo. To lahko sčasoma povzroči izbruh aken. Tudi vzdrževanje čistih čopičev in gobic za ličenje je ključnega pomena za preprečevanje aken, saj lahko onesnaženi aplikatorji razširijo klice, ki povzročajo akne, po vsem obrazu.

5. Prekrivanje aken z ličili

Obstoječe akne se lahko poslabšajo, če jih prekrijete z ličili, ne da bi kožo zaščitili z vlažilno kremo ali kremami proti aknam, je ena od napak pri ličenju, ki povzroča izbruhe. Preden nanesete kakršno koli podlago, poskrbite za svojo kožo, prizadeto z aknami. Prav tako se izogibajte nanašanju ličil na izpostavljene pore, sicer lahko pride do okužbe. Pustite, da se vaša koža najprej zaceli, šele nato uporabite ličila.

6. Ne dovolite svoji koži dihati tako, da pustite dneve brez ličil

Pogosta uporaba ličil preprečuje, da bi vaša koža dobila dovolj zraka za dihanje, tako kot lahko prekomerno nošenje povzroči ali poslabša izbruh aken. Vaši koži bo koristil oddih. Vsaj enkrat na teden poskusili biti brez ličil.

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja