Ste zaspali med masažo? Je to nevljudno? Imamo odgovore!

Torej ste med masažo zaspali. Super! To je bilo verjetno tisto, kar je vaše telo ta trenutek potrebovalo. Masaže izzovejo odziv parasimpatičnega živčnega sistema in ustvarijo vrnitev v “počitek in prebavo”.

Aktivacija tega sistema v bistvu izniči učinke, ustvarjene, ko sta um in telo v načinu boja ali bega. Poleg tega lahko masaža zniža stresne hormone, hkrati pa poveča raven dopamina in endorfina, ki pomagata izboljšati razpoloženje in zmanjšati bolečino. 

Z drugimi besedami, če vas masaža uspava, je to zato, ker telo med masažo dobesedno počiva in se revitalizira.

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

To trditev podpira več raziskav. V slepem randomiziranem kontroliranem preskušanju 44 zdravih žensk iz leta 2018 je bila ritmična masažna terapija učinkovita pri izboljšanju delovanja avtonomnega živčnega sistema tako kratkoročno kot dolgoročno ( Seifert et al., 2018 ). 

Novejša študija, objavljena v Scientific Reports iz leta 2020, je merila tako fiziološke kot psihološke učinke masaže. Izmerili so variabilnost srčnega utripa, čas med srčnimi utripi, ki se poveča v dolžino in variabilnost, ko je telo sproščeno. Raziskovalci so ugotovili, da so imeli udeleženci, ki so bili deležni te masaže, znatno višjo variabilnost srčnega utripa. Poročali so, da so se počutili manj pod stresom in bolj sproščeni ( Meier et al., 2020 ).

Poleg tega je lahko masaža glave in vratu še posebej učinkovita za spodbujanje spanja. Masaža tega področja lahko stimulira vagusni živec, največji in najbolj zapleten kranialni živec v telesu. Tukaj se nahaja približno 75odstotkov parasimpatičnih živčnih vlaken!

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Je bilo zaspati nevljudno? Ali bo to vplivalo na mojo kakovost masaže?

Odgovor je, ne. Terapevt je tudi, če stranka spi še vedno sposoben izvajati visokokakovostno masažo. Ni nevljudno, niti jih ne žali. Pravzaprav je spanje med masažo terapevtu kompliment. Če zaspite, jim to pove, da ste sproščeni, da vam je udobno ter, da uživate v času seanse.

Za masažo ste se odločili z razlogom, razumemo, da ste in vaše telo sta utrujena, zato naj se vaš um in telo sprostita. Če to pomeni malo dremeža, maserjev sploh ne moti! 

Če pa med masažo nameravate malo zadremati, je tudi v redu! Povejte svojemu maserju, da boste uživali v tihi masaži in vrhunski ravni sprostitve. Naloga maserja je, da vam zagotovi točno tisto stopnjo sprostitve, ki si jo želite.

Vir: Portal24

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Ne spreglejte…

Kaj je masaža prsnega koša in kako pomaga?

Masaža prsnega koša tako pri ženskah kot pri moških podpira boljše dihanje z lajšanjem tiščanja v prsnem košu in zmanjšanjem napetosti v prsnem košu, vratu in grlu. Lahkotno dihanje vodi do fizičnega, čustvenega, mentalnega in duhovnega lajšanja stresa.  

Masažni terapevti, usposobljeni za to vrsto masaže, se osredotočajo na zagotavljanje dotika, ki je varen, prijeten, nevtralen/neseksualen in učinkovit za vse stranke. Tehnike so celoročne, z direktnim pritiskom na mišice v predelu prsi in globoko v mlečne žleze… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja