Tako se hujša kot za šalo: Pet načinov, kako voda pospeši hujšanje

Veliko število študij podpira teorijo, da je pitje vode koristno za hujšanje. Hidracija je namreč ključna za številne dejavnike, ki igrajo vlogo pri izgubi teže, vključno s prebavo, porabo kalorij, delovanjem mišic.

Ustvarja občutek sitosti

Ko je želodec poln, pošlje signale možganom, naj prenehajo jesti. Voda lahko pomaga zasesti prostor v želodcu, kar povzroči občutek sitosti in zmanjša lakoto.

Oseba lahko tudi misli, da je lačna, ko je dejansko žejna, in če popije kozarec vode, preden poseže po nečem za jesti, lahko pomaga preprečiti nepotrebne prigrizke.

V študiji iz leta 2014 je 50 žensk s prekomerno telesno težo 8 zaporednih tednov 30 minut pred zajtrkom, kosilom in večerjo, skupaj z rednim uživanjem vode popilo 500 mililitrov vode. Udeleženkam so se zmanjšali telesna teža, telesna maščoba in indeks telesne mase. Poročali so tudi o zmanjšanju apetita. Študija iz leta 2021, katere rezultati so bili objavljeni v reviji Clinical Nutrition, je pokazala, da je pitje vode povezano z nižjim skupnim vnosom kalorij.

Poveča izgorevanje kalorij

Nekatere raziskave kažejo, da lahko pitje vode pomaga pri kurjenju kalorij. V študiji iz leta 2014 je 12 ljudi, ki so popili 500 mililitrov vode sobne temperature na dan, občutilo povečanje porabe energije.

V 90 minutah po pitju vode so pokurili do tri odstotke več kalorij kot običajno. Podobno lahko voda začasno poveča porabo energije telesa v mirovanju ali število porabljenih kalorij med počitkom.

Pomaga odstraniti toksine iz telesa

Ko je telo dehidrirano, ne more pravilno odstraniti odpadkov z urinom ali blatom. Voda pomaga ledvicam filtrirati toksine in odpadke, medtem ko organ zadržuje bistvena hranila in elektrolite.

Ko je telo dehidrirano, ledvice zadržujejo tekočino. Posledica dehidracije je lahko tudi zaprtje ali trdo blato, voda pa pri tem pomaga. Prav tako voda pomaga telesu, da si opomore od prebavnih težav, kot so driska ali druge prebavne motnje.

Zdravniki pojasnjujejo, da ko se odpadki kopičijo v njihovem telesu, lahko ljudje občutijo napenjanje, bolečine v trebuhu in utrujenost. Ohranjanje hidracije je torej odličen način za preprečevanje kopičenja toksinov v telesu.

Nadzoruje vnos sladkih pijač

Ogromno ljudi s pitjem gaziranih pijač, sokov ali sladkane kave ali čaja vnese dodatne kalorije, opozarjajo dietetiki, njihova zamenjava z vodo pa bo povzročila zmanjšan vnos kalorij, kar lahko dolgoročno privede do hujšanja.

Zamenjava nekaj visokokaloričnih pijač vsak dan z vodo ali drugimi brezkaloričnimi pijačami, kot je zeliščni čaj, ima lahko dolgoročne koristi pri izgubi teže. Avtorji študije iz leta 2012 so ugotovili, da je zamenjava dveh ali več visokokaloričnih pijač z vodo vsak dan šest mesecev povzročila povprečno izgubo teže med 2 in 2,5 odstotka pri ženskah s prekomerno telesno težo.

Prispeva k razgradnji maščob

Brez vode telo ne more pravilno presnavljati shranjenih maščob ali ogljikovih hidratov. Proces presnove maščob se imenuje lipoliza, prvi korak tega procesa pa je hidroliza, do katere pride, ko molekule vode medsebojno delujejo s trigliceridi (maščobami), da nastanejo glicerol in maščobne kisline.

Pitje zadostne količine vode je bistvenega pomena za izgorevanje maščob iz hrane in pijače ter shranjene maščobe v telesu. Majhna študija iz leta 2016 je pokazala, da povečan vnos vode vodi do povečane lipolize in izgube maščobe.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Pri hujšanju si lahko v kombinaciji z zdravo prehrano pomagamo tudi s hojo

Hoja je ena najbolj dostopnih oblik vadbe, v kombinaciji z zdravo prehrano lahko s hojo porabite precej kalorij. Ne le, da hoja zelo malo vpliva na vaše sklepe (v smislu poškodb), ampak jo lahko vadite kjer koli. Od sprehoda po soseski do hoje po tekaški stezi v dnevni sobi. In število kalorij, ki jih porabite s hojo, je lahko precejšnje, kar vam lahko na koncu pomaga pri izgubi teže, če je to vaš cilj… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja