Jordan Peterson delil najlažjo metodo, ki otroke uči odgovornosti

Kanadski psiholog Jordan Peterson sodi med 35 največjih svetovnih strokovnjakov na tem področju. Pri izobraževanju se mu zdijo posebej pomembne tri stvari. To so: dejstvo, da otrok najbolj potrebuje starše in da je njihova vloga najpomembnejša do 4. leta starosti, skupna prehrana in učenje otrok odgovornosti.

Peterson poudarja pravilo, ki se mu zdi ključno za vzgojo odgovornih otrok. 

“Obstaja pravilo za delo s starejšimi v domovih za starejše. Pravi: ‘Ne stori ničesar za starejše, kar lahko storijo sami.’ Sliši se ostro, a ne, ni. Pomagaš jim, ohranijo svojo neodvisnost in moč.

Enako je z majhnimi otroki. Majhni otroci naj počnejo vse, kar lahko, kar je produktivno in koristno. Če imate dveletnika, ki shodi, ga lahko pripravite, da pripravi mizo. Otroci so to počeli. In res je smešno gledat, ker je miza pol metra nad njihovimi glavami.

Dveletniku dajte nož, vendar ne ostrega, in mu recite: “Položi to na mizo.” Ne bo ga mogel postaviti tik ob krožnik, ker krožnika niti ne vidi, bo pa vesel, ker mu pomaga pri razvoju in napredovanju. Pravzaprav, če ste do otrok previdni in svoja pričakovanja prilagajate njihovemu razvoju, se to imenuje cona bližnjega razvoja. Otroci imajo res močan instinkt za to in če svojega otroka pozorno opazujete, lahko ugotovite, kdaj je pripravljen na naslednjo nalogo.

Če otrokom dovolite, da so koristni in jih spodbujate k drugačnim početjem, ne bodo imeli težav z eksistenco in se bodo zavedali, da so koristni člani skupnosti, tudi če je to takrat samo vaša družina.”

Vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja