Znanstveniki odkrili zanimivo prednost za nosečnost po 35. letu

Čeprav se vse več žensk odloča za nosečnost v poznejših letih, še vedno obstaja določena stigma pri nosečnicah, starejših od 35 let. Zadnja raziskava, katere rezultati so bili objavljeni v Journal of the American Geriatrics Society, je pokazala zelo zanimivo odkritje znanstvenikov.

Odkrili so namreč, da poznejša nosečnost pozitivno vpliva na materine možgane. Torej preprečuje izgubo spomina kasneje v življenju. V raziskavi je sodelovalo 830 žensk po menopavzi. Znanstveniki so zabeležili njihov verbalni spomin, funkcionalne sposobnosti in splošno znanje.

Preučevali so tudi, pri kateri starosti so ženske dobile prvo menstruacijo. Pomemben podatek je bil kdaj so zanosile, koliko nosečnosti so imele do takrat in še nekatere druge podobne dejavnike. Vse to so natančno preučevali, da bi našli odgovor na vprašanje, kako je nosečnost glede na njihovo starost vplivala na duševno zdravje.

Rezultati so pokazali, da so imele ženske, ki so rodile po 35. letu, boljši spomin. Matere, ki so prvega otroka rodile prej, med 15. in 24. letom, pa so imele pri štiridesetih slabše zdravje. Pokazale so se tudi šibkejše funkcionalne sposobnosti.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Šest najpogostejših težav parov po rojstvu otroka

Prvi prihod domov z dojenčkom je za večino parov čaroben čas za povezovanje. Toda življenje z novorojenčkom je tudi neverjetno stresno, polno majhnih težav, ki jih med nosečnostjo morda niste pričakovali. Katere so nekatere najbolj pereče skrbi, s katerimi se srečujejo novi starši takoj po rojstvu otroka? Spodaj so zakonski terapevti delili šest glavnih težav, ki jim jih omenjajo njihovi pacienti.

“Moj partner ni ob meni na način, kot ga potrebujem.”

Novopečena starša se spopadata z najrazličnejšimi obveznostmi. Nenehno spreminjanje urnikov spanja in prehranjevanja, obiski zdravnika, preoblačenje… To je naporno delo, ki te lahko še posebej izčrpa, če ti partner ne pomaga. Kot pojasnjuje psihoterapevtka Dori Gatter, naj vaša pričakovanja glede otrokovih odgovornosti, ne ostanejo neizrečena. Partnerju povejte, če stvari niso pošteno razdeljene in doma opravljate večino starševskega, gospodinjskega in čustvenega dela… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja