Kaj je dealkoholizirano vino in ali je isto kot brezalkoholno vino?

Izraz dealkoholizirano vino se nanaša na vina, ki jim je bila po končanem rednem procesu fermentacije delno ali v celoti odstranjena vsebnost alkohola. Z drugimi besedami, to so običajna vina, ki so podvržena dodatnemu koraku za “dealkoholizacijo”, tako da imajo volumenski delež alkohola (ABV) 0,5 odstotka ali manj (vendar o tem kasneje).

Po mnenju strokovnjakov pri AdvancedMixology.com lahko proizvajalci to dosežejo na tri glavne načine:

  • Vakuumska destilacija vključuje segrevanje vina, da se v bistvu skuha alkohol. V idealnem primeru bo vino segreto na najnižjo temperaturo, pri kateri alkohol izhlapi. Kljub temu je vino nestanovitna tekočina, ki lahko zlahka izgubi svoj uravnotežen okus, ko se segreje. Dealkoholizirano vino, narejeno s to tehniko, lahko zato izgleda in ima drugačen okus kot običajno vino. Sadni okusi, ki imajo okus po dušenem in ne svežem okusu, so zgovoren znak, da je bilo vino uporabljeno po metodi vakuumske destilacije.
  • Reverzna osmoza je postopek, ki vključuje uporabo izjemno visokega tlaka, da se alkohol in voda ločita od preostalega vina. Šele nato se alkoholna voda segreva, dokler etanol ne izhlapi in se (zdaj brez alkohola) voda vrne v vino. Prednost te metode je, da občutljivih elementov v vinu ni izpostavljena vročini in tako ohranja bolj pristen okus.
  • Tehnologija vrtečega se stožca je napreden postopek destilacije, ki za ekstrakcijo alkohola iz vina uporablja pogoje pare in vakuuma in vina pri tem ne izpostavlja visokemu tlaku ali temperaturam za daljša časovna obdobja. Ta metoda je posebej nežna in daje posebej okusen končni izdelek.

Ne glede na metodo, uporabljeno za proizvodnjo, je pomembno vedeti, da dealkoholizirano vino ni le grozdni sok. Okus in barva se lahko medtem nekoliko razlikujeta od običajnega vina. Dealkoholizirano vino ima tanine in druge elemente okusa, ki jih najdemo v standardnem vinu. Slednje pomeni, da je to za ljubitelje vina odličen način uživanja v vinu brez skrbi o škodljivih učinkih uživanja alkohola na zdravje.

Ali se dealkoholizirano vino razlikuje od vina brez alkohola?

Ne, kar ne bi smelo biti presenetljivo, saj je dealkoholizirano vino, kot je opisano zgoraj, vino, iz katerega je bil odstranjen alkohol. Dejansko je “odstranjen alkohol” le še en način, kako reči “dealkoholiziran”. Z drugimi besedami, ta dva izraza sta sinonima in oba lahko srečate na etiketi.

In kaj točno pomeni brezalkoholno in brezalkoholno?

Na ‘brezalkoholno’ pomislite kot na krovni izraz za vina z 0,5 odstotka ali manj alkohola po prostornini. Predpisi FDA določajo, da mora vino izpolnjevati ta merila, da se lahko njegova oznaka glasi “brezalkoholno”, “dealkoholizirano” ali “brez alkohola”.

Obstajajo tudi brezalkoholna vina, ki že na začetku niso vsebovala alkohola, kar velja za primere, ko je bila vsebnost alkohola zmanjšana med fermentacijo, ne po njej. In sicer bodisi z zmanjšanjem fermentacijskega sladkorja bodisi z uporabo prekinjenega procesa fermentacije.

Kar zadeva vina “brez alkohola”, FDA pravi, da se izraz lahko uporablja le, če izdelek ne vsebuje nobenega zaznavnega alkohola. Z drugimi besedami, “brezalkoholno” in “brez alkohola” nista eno in isto.

Vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja