Kako lahko masažna terapija pomaga pri golfskem komolcu?

Teniški komolec poznamo kot eno od vrst tendinitisa komolca. Toda ali ste vedeli, da ima bratranca? Da, to je golf komolec. Tako kot teniški komolec, tudi če ne igrate golfa, ga lahko imate. To je namreč vnetje mišice na notranji strani komolca se lahko razvije pri komerkoli. Zlasti pri tistih, ki prekomerno obremenjujejo zapestja in mišice podlakti, kar je znano kot ponavljajoči se stres ali poškodba zaradi natega.

Kaj je golfistov komolec?

Golf komolec klinično znan kot medialni epikondilitis,  je stanje, pri katerem pride do vnetja medialnega epikondila komolca. Povzroča bolečino v komolcu, ki se lahko razširi na podlaket do zapestja.

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Komolec igralca golfa ni tako pogost kot teniški komolec, vendar sta oba tipa tendinitisa komolca. Teniški komolec nastane zaradi poškodbe tetive na zunanji strani komolca, medtem ko golf komolec prihaja z notranje strani. 

Kakšni so simptomi?

Simptomi golf komolca se lahko razvijejo postopoma, še posebej, če so posledica prekomerne ali ponavljajoče se uporabe roke, zapestja ali podlakti. Če ga povzroči poškodb se pokaže še hitreje. Če imate komolec golfista, boste morda občutili naslednje:

 • Bolečina na notranji strani komolca se lahko razširi tudi na notranjo stran podlakti. Občutek bolečine, zlasti ko upogibate zapestje proti podlakti.
 • Togost v komolcu.
 • Šibke roke in zapestja, zlasti pri prijemu.
 • Pri rokovanju je boleče.
 • Občutek otrplosti ali mravljinčenja – seva na enega ali več prstov.
 • Imate težave, ko premikate komolec.
 • Odvisno od vzroka je bolečina lahko blaga ali huda.

Kaj povzroča golf komolec?

Komolec golfista se pojavi zaradi poškodbe mišic in kit, ki nadzorujejo vaše zapestje in prste. 

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Ta poškodba se zgodi pri ponavljajočih se in preobremenjenih zapestjih, prstih in podlakteh. In spodaj so dejavnosti, ki lahko prispevajo k temu stanju:

 • Igranje športov z loparjem, kot je tenis, zlasti kadar uporabljate nepravilno tehniko
 • Igranje golfa tudi z nepravilno tehniko
 • Napake pri treningu z neustreznim ogrevanjem in neustreznim trajanjem
 • Dvigovanje nekaterih uteži z nepravilno tehniko
 • Metanje športov, kot je met kopja
 • Ponavljajoče se dejavnosti, kot so kleparstvo, mizarstvo

Tveganje, da boste imeli komolec igralca golfa, je tudi zaradi naslednjih dejavnikov:

 • Starost je 40 ali več
 • Dejavnosti, ki lahko uporabljajo mišice podlakti
 • Prekomerna teža
 • kajenje
 • Poškodbe komolca

Kako se diagnosticira golf komolec?

Masažni terapevt bo preveril, ali imate golf komolec tako, da bo vašo roko naslonil na mizo, tako da bo vaša dlan obrnjena navzgor. Terapevt bo nato zahteval, da začnete dvigovati roke, medtem ko upogibate zapestje proti uporu. Če čutite bolečino na notranji strani komolca – imate medialni epikondilitis ali golf komolec.

Kako lahko masažna terapija pomaga golf komolcu?

V prispevku o teniškem komolcu smo odkrili, da je masažna terapija koristna za pacienta s teniškim komolcem. Tudi raziskave kažejo na njegovo učinkovitost.

Enako kot s teniškim komolcem je tudi golf komolec boleč in se lahko ponovi, zlasti če prekomerno obremenite mišice podlakti. Med priporočenimi ukrepi je počitek komolca, ki se lahko naravno zaceli v 6 mesecih do 2 letih. 

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Bistvenega pomena je tudi, da se izognete ponovnim poškodbam, sicer bo celjenje trajalo dlje.
Zdravljenje samo s počitkom je lahko daljši. Masaža s križnim trenjem vam lahko pomaga, da si po golf komolcu opomorete veliko hitreje kot le s počitkom.

Masaža mišic podlakti lahko izboljša tudi njihovo delovanje. Prav tako zmanjša napetost na vnetih tetivah. Tudi brazgotinasto tkivo, ki nastane okoli tetiv, se lahko razgradi. Masaža bo izvedena tudi na nadlahti in podlakti, kar bo povečalo krvni obtok.

Masažna terapija lahko pomaga pri razbijanju napetosti v kitah in tako pomaga zmanjšati bolečino. Po masažni terapiji je priporočljivo uporabiti tudi obkladke.

Ne pozabite na samooskrbo!

Upoštevajte, da je med zdravljenjem nujno, da se izognete ponovni poškodbi, sicer lahko celjenje traja dlje. Ko komolec še ni popolnoma zaceljen, ste še vedno ranljivi in ​​poškodovani deli se še vedno lahko znova poškodujejo. Samooskrba je v procesu zdravljenja torej nujna.

Za hitrejše in dolgoročno boljše rezultate je pomembno tudi, da upoštevate nasvete terapevtov. Ne pozabite, da bo pri vsakem zdravljenju vedno potrebna vaša predanost in pozornost.

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Če golf komolca ne zdravite, lahko poškodba povzroči trajno invalidnost, ki vključuje kronično bolečino, izgubo oprijema in vaš komolec z omejenim obsegom gibanja. 

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja