Kako naj starši pomagajo otrokom uživati ​​v branju

Mnogim otrokom branje ni enostavno. Nekateri otroci imajo težave pri povezovanju med črkami in njihovimi glasovi. Drugi otroci še niso našli zgodbe, ki bi jih zanimala in pokazala, kako zabavno je lahko branje.

Za vse otroke pa je poznavanje črk, zvokov in besed pomembna veščina za učenje skozi vse življenje.

Pogosto berite s svojimi otroki, preizkusite te preproste načine in jih navdušite nad branjem:

Začnite z otrokovimi izbirami. 

Otroci bodo bolj verjetno prebrali nekaj, kar jih zanima. Na primer, stripi ali knjige šal so lahko zabavna izbira za vašega otroka. Strip lahko otrokom pomaga razumeti, da se dogodki odvijajo po vrstnem redu, saj imajo zgodbe začetek, sredino in konec. Prav tako pomagajo graditi besedni zaklad in kažejo, da je knjige lahko zabavno gledati. Ko bo otroku branje postalo udobno, lahko spodbujate druge možnosti z različnimi zahtevnejšimi vsebinami.

Preberi in preberi.

Mnogi otroci vedno znova posegajo po istih knjigah. To ni samo v redu, je dobra stvar! Ponavljanje pomaga otrokom, da se besedilo naučijo in ga sčasoma samozavestno preberejo. Vsako novo branje knjige jim lahko tudi pomaga opaziti nekaj novega in malo bolje razumeti zgodbo. In ta pozitivna izkušnja lahko otroke navdihne, da preizkusijo nove knjige.

Brati naglas.

Glasno branje vašim otrokom jim pomaga zgraditi besedni zaklad, predstavi nova dejstva in zamisli ter jim pomaga povezati zvoke s črkami na strani. Z branjem z otroki jim tudi pokažete, da uživate v branju za zabavo! Glasno branje zagotavlja skupni čas, v katerem boste vsi uživali.

Ustvarite priložnosti za branje in pisanje.

Otrokom zagotovite veliko priložnosti za branje vsak dan. Napišite zapiske in jih pustite na otrokovi blazini, v škatli za malico ali v žepu. Prosite prijatelje in sorodnike, naj vam pošljejo razglednice, pisma, e-pošto ali besedilna sporočila. Pustite magnetne črke in besede na hladilniku in morda boste ugotovili, da tudi vaš otrok ustvarja besede, stavke in zgodbe. Naučite svojega otroka izdelati zahvalo v zameno za premišljeno darilo.

Na potovanjih z avtomobilom/avtobusom/vlakom ali po opravkih se igrajte besedne igre, ki krepijo jezikovne sposobnosti. Lahko poskusite “Vohunim” (“Vohunim za nekaj, kar se začne z ‘a’ …”) ali igre, kjer izberete kategorijo (na primer “hrana”) in vsak mora poimenovati živila, ki se začnejo z določeno črko. Otroci pogosto uživajo v branju znakov, ki jih vidijo zunaj (kot so tisti na restavracijah in trgovinah ter prometni znaki in panoji).

Včasih lahko branje pomagajo spodbuditi elektronske knjige (e-knjige). Ko se otroci začnejo zanimati za knjigo, ne glede na obliko, pomagajte vzpostaviti povezavo med zgodbo in njihovim življenjem. Začnite pogovore, ki vzbudijo ljubezen do branja in učenja.

Če ste zaskrbljeni, poiščite pomoč. Če vas skrbi otrokova sposobnost ali pripravljenost brati, poiščite pomoč. Pogovorite se z otrokovim zdravnikom ali učiteljem. Morda bodo lahko predlagali načine, kako pomagati vašemu otroku, da se navduši nad branjem.

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja