Kateremu slogu starševstva sledijo najuspešnejši starši

Ker otroci ne pridejo s priročniki, se starši pogosto trudijo vzgojiti duševno močne, razvite in uspešne otroke. Nekateri so strogi, drugi popustljivi. Nekateri so pozorni, drugi oddaljeni.

Otroška psihologinja Francyne Zeltser trdi, da raziskave kažejo, da je najboljši stil starševstva avtoritativen. Starši, ki sledijo temu slogu, bodo bolj verjetno vzgojili samostojne, neodvisne in socialno kompetentne otroke.

Tudi otroci avtoritarnih staršev niso imuni na težave z duševnim zdravjem, težave v odnosih, zlorabo substanc, slabo samoregulacijo ali nizko samospoštovanje. Se pa te lastnosti pogostejše pri otrocih staršev, ki strogo uporabljajo avtoritarno, permisivno ali nevpleteno starševstvo.

Kakšne so značilnosti avtoritativnega sloga?

Avtoritativni stil velja za enega najuspešnejših, saj pomeni popolno sprejemanje otrokove osebnosti. Vključevanje v njegovo vzgojo, prilagojene tehnike nadzora in zagotavljanje ustrezne avtonomije otroku.

To so topli, skrbni in občutljivi starši, ki vlagajo veliko truda v čustveno izpolnjujoč odnos z otrokom. Čeprav imajo trdno in razumen nadzor nad otrokovo vzgojo, vztrajajo pri zrelem vedenju in otroku dajejo dovolj avtonomije. V tem primeru imajo starši realna pričakovanja do svojih otrok in so stabilni pri obvladovanju razpoloženja, samospoštovanja in samokontrole.

So tudi vztrajni pri učenju novih starševskih strategij, vedno pripravljeni sodelovati, sprejemati otroka takšnega kot je in preusmerjati pozornost na njegove vrline. Hkrati ga učijo sprejemanja lastnih slabosti.

Kako veste, kateremu slogu slediti?

Dr.  Zeltser  pravi, da ko gre za starševstvo, ni enega načina, ki bi ustrezal vsem. Včasih boste morali vzeti nekatere značilnosti iz vsakega starševskega stila in jih združiti.

Uspešni starši vedo, kdaj spremeniti svoj slog glede na situacijo. Avtoritaten starš, na primer, bi morda želel postati bolj popustljiv, ko je otrok bolan. Še naprej pa zagotavljati toplino in opustiti nekaj nadzora. In sicer popustljiv starš je lahko bolj strog, če je ogrožena varnost otroka, na primer pri prečkanju prometne ulice.

Na koncu dneva dobro presodite in ne pozabite, da bi morali uporabiti starševski slog, ki je v tistem trenutku najboljši za vašo družino.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja