Parada plesa: Jana Kovač Valdés. 40 let pedagoškega dela v plesu!

Jana Kovač Valdés: Letos praznujem 40 let pedagoškega dela v plesu. 40 let na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, in ja, to je že moja 40-letna predstava. Prvih nekaj let sem v predstavah oddelka za sodobni ples sodelovala z eno, dvema koreografijama, vsaj 35 let pa sama oblikujem koncepte celotne predstave in vedno postavljam vsaj sedem koreografij. V vseh teh letih se mi je v višjih razredih pridružilo kar nekaj različnih pedagogov, zdaj pa stalno sodelujem s hčerko, Veroniko Valdes, ki je plesalka in tudi plesna pedagoginja ter poučuje ples v 5. in 6. razredu oddelka za sodobni ples.

Tematika naše letošnje letne predstave je spet pravljična. Inspiracija mi je bila knjiga o bajeslovnih bitjih in prav posebej so me pritegnili Hobgoblini. Poredni hišni škratje, ki domnevno kradejo ključe in jih skrijejo na nemogoča mesta. Potem se pa sprašujemo, kako je možno, da se izgubljeni ključi pojavijo od nikoder na najbolj nenavadnih mestih ali tam, kamor smo pogledali že trikrat? Je šlo za neverjetna naključja ali je bila na delu višja, nam nepoznana sila?

Če verjamete v nadnaravne sile, potem verjemite, da nam tu in tam ponagajajo omenjeni hišni škrati, po imenu Hobgoblini. Radi se pošalijo na naš račun in nam skrijejo ključe, pomemben simbol doma. Ključ povezujemo s svobodo, znanjem in skrivnostnostjo, ker omogoča dostop do tja in do sreče… več na Parada Plesa.

Foto: Osebni arhiv

Ne spreglejte…

Parada plesa, kolumna Ane Mesec: Je dober zaključek pomemben, tudi kadar gre za plesno partnerstvo?

Parada plesa: Naša kolumnistka Ana Mesec danes razmišlja o vztrajnosti, potrpežljivosti, zaključkih in začetkih. In ne samo v plesu!… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja