Od zaskrbljenosti do koristi: sprememba pogleda na kavo

Kava je bila v preteklosti pogosto povezovana s povečanim tveganjem za zdravje. Raziskave iz zadnjega desetletja pa kažejo, da lahko pitje kave prinese koristi za zdravje. Kofein, najbolj priljubljena psihoaktivna snov na svetu, je skozi stoletja postal nepogrešljiv del vsakdana mnogih ljudi. Kljub temu so nasprotna sporočila o njegovem vplivu na zdravje dolgo zbujala dvome.

Profesor Marc Gunter, strokovnjak za epidemiologijo raka na Imperial College London, pojasnjuje, da so raziskave iz osemdesetih in devetdesetih let kazale na povečano tveganje za srčno-žilne bolezni pri pivcih kave. Novejše, obsežne populacijske študije pa so, kot navaja BBC prinesle drugačne ugotovitve. Po njegovih besedah imajo znanstveniki danes podatke o na veš sto tisoč pivcih kave, kar omogoča podrobnejše analize o njenih vplivih.

Je kava res rakotvorna?

Vprašanje o povezavi med kavo in rakom je bilo dolgo aktualno zaradi vsebnosti akrilamida, rakotvorne snovi, ki jo najdemo tudi v toastu, tortah in čipsu. Leta 2016 je Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) zaključila, da kava sama po sebi ni rakotvorna, razen če se pije zelo vroča – nad 65 stopinj Celzija. Kasnejši pregledi, vključno s tistimi iz leta 2023, niso našli prepričljivih dokazov, da bi kava povečala tveganje za raka.

Novejše raziskave so pokazale, da kava lahko ponudi celo zaščitni učinek. Nekatere študije so povezale pitje kave z zmanjšanjem tveganja za določene vrste raka. Gunterjeva študija iz leta 2017, ki je spremljala pol milijona ljudi v obdobju 16 let, je razkrila manjše tveganje smrti zaradi srčnih bolezni, kapi in raka pri tistih, ki so pili več kave. Podobni rezultati so bili zabeleženi tudi v ZDA in Združenem kraljestvu.

Pričakovane koristi kave niso omejene zgolj na kofein. Kava brez kofeina vsebuje podobne količine antioksidantov kot običajna kava. Gunterjeva raziskava ni našla razlik v zdravju med tistimi, ki so pili kofeinsko ali brezkofeinsko kavo, kar nakazuje, da so koristi kave povezane z drugimi spojinami.

Zakaj ni dokončnih odgovorov o vplivu kave?

Večina raziskav temelji na opazovalnih podatkih, ki ne potrjujejo neposredne vzročne zveze. Peter Rogers z Univerze v Bristolu poudarja, da imajo pivci kave lahko preprosto boljše osnovno zdravje kot tisti, ki kave ne pijejo. Gunterjeve ugotovitve o slabših prehranskih navadah pivcev kave to dodatno zapletajo. Poleg tega imajo ljudje, ki redno pijejo kavo, pogosto višji krvni tlak, kar bi lahko povečalo tveganje za srčno-žilne bolezni, vendar dokazi o tem niso prepričljivi.

Klinična preskušanja kave, ki bi lahko bolje razjasnila njene koristi in tveganja, so redkejša. Ena od manjkajočih sestavin so randomizirane študije, ki bi izključile zunanje vplive. V eni od majhnih študij, izvedenih na Univerzi v Bathu, so ugotovili, da kava poveča krvni sladkor, če jo zaužijemo pred obrokom, vendar so potrebne dolgoročne raziskave za potrditev teh ugotovitev.

Kava med nosečnostjo: previdnost ali pretirana skrb?

Priporočila o pitju kave med nosečnostjo ostajajo nedosledna. Pregled študij iz leta 2022 je opozoril na možno povezavo med pitjem kave in spontanimi splavi. Vendar so raziskovalci poudarili, da bi lahko za opaženo razmerje obstajale tudi druge razlage, na primer kajenje, ki je povezano z vnosom kofeina in povečanim tveganjem za splave.

Dietetičarka Esther Myers je po pregledu 380 študij zaključila, da so štiri skodelice kave na dan za odrasle in tri za nosečnice varne. Kljub temu Food Standards Agency svetuje nosečnicam omejitev na eno do dve skodelici dnevno. Emily Oster, avtorica knjige „Expecting Better“, je ugotovila, da so smernice o kavi v nosečnosti pogosto protislovne in temeljijo na pomanjkljivih podatkih.

Zasvojenost s kofeinom in njegovi učinki na delovanje

Kofein je psihoaktivna snov, ki vpliva na našo kognicijo. Medtem ko nekateri ljudje brez težav pijejo več skodelic kave dnevno, drugi že po eni skodelici občutijo tesnobo. Genetske razlike vplivajo na to, kako različni posamezniki presnavljajo kofein. Rogers opozarja, da pri rednih pivcih kava ne prinaša dodatnih koristi za koncentracijo, saj se telo s časom prilagodi na kofein. Tisti, ki ne pijejo kave redno, lahko izkoristijo njene učinke, ki poživijo, vendar ti ne trajajo dolgo.

Odtegnitveni simptomi, kot so glavobol in utrujenost, so pogosti pri rednih pivcih kave, če nenadoma prenehajo z njeno uporabo. Občutki nelagodja navadno trajajo od tri dni do enega tedna, vendar jih je mogoče ublažiti z zaužitjem manjših količin kofeina.

Vrsta kave in način priprave

Različni tipi kave, od instant do espresso priprav, prinašajo podobne koristi. Gunterjeva študija je pokazala dosledne rezultate med pivci različnih vrst kave po vsej Evropi. Kljub temu raziskave kažejo, da ima mleto kavo nekoliko več bioaktivnih spojin kot instant ali brezkofeinska kava, kar lahko prispeva k njenim zdravilnim učinkom.

Populacijske študije kažejo, da vse vrste kave zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni jeter in srčno-žilne bolezni. Najmočnejši zaščitni učinki so bili opaženi pri dveh do treh skodelicah na dan, ne glede na vrsto kave.

Raziskave torej kažejo, da lahko pitje kave prinese koristi za zdravje, če se zauživa zmerno. Dosedanje ugotovitve sicer niso dokončne, a poudarjajo potencialne zaščitne učinke te priljubljene pijače.

Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor