Kdaj je čas za otrokovo prvo žepnino, kaj staršem svetuje psiholog?

Med odraščanjem otrok, večina staršev meni, da jim je treba v rednih časovnih presledkih dati žepnino. Otroci ta denar običajno porabijo za karkoli želijo, seveda z nekaj navodili ali pravili staršev. Primarni pomen žepnine, zlasti z vidika staršev, je otroka izpostaviti financam, porabi in posledicam slabih odločitev z denarjem.

Glede na študijo, ki jo je izvedel psiholog Adrian Furnham, so otroci, ki prejemajo žepnino, v primerjavi z otroki, ki redne žepnine niso prejemali bolj previdni pri finančnih odločitvah. Psiholog je pojasnil, da je daleč najboljši način, da otroka naučite vrednosti časa in denarja, da mu pustite, da veščino vadi sam.

“Osnove oziroma kriteriji, po katerih lahko otroci prejemajo žepnino, so od družine do družine različni. Nekateri starši svojim otrokom, ko dosežejo določeno žepnino dajejo brez posebnih zahtev. Spet drugi otrokom dajejo žepnino kot določeno nagrado za opravljanje določenih gospodinjskih opravil. Podobno nekateri starši vzpostavijo zdravo ravnovesje med obema. Navsezadnje, ne glede na to, kako se boste odločili, otroku jasno povejte, kaj ga želite naučiti. Pojasnite mu pravila, ki jih mora upoštevati pri porabi denarja, ki ga dobi,” pojasnjuje Furnham.

Dejavniki, kot sta starost in družinsko poreklo, določajo tudi, koliko denarja bo otrok prejel kot žepnino. Raziskava, katere rezultati so bili objavljeni v Journal of Economic Psychology, je pokazala, da se starši na splošno strinjajo, da je primerna starost za dajanje žepnine otrokom šest let in pol.

Strinjali so se tudi, da obstaja povezava med starostjo in količino denarja, ki ga otroci prejmejo. Starejši ko so otroci, širši je njihov razpon porabe. Otroci, stari od pet do sedem let, najbrž res nimajo kaj drugega za kupiti kot kakšno čokolado ali igračo. Po drugi strani pa najstniki prejeto žepnino običajno porabijo za telefonske račune, druženje ali varčevanje, da si lahko kupijo nekaj, kar si že dolgo želijo.

Vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja