Zakaj ne smemo pogoltniti žvečilnega gumija?

Žvečilnega gumija ni dobro pogoltniti. Gastroenterologinja Sara Mesilhy opozarja, da ima požiranje žvečilnih gumijev lahko za naše zdravje resne posledice. Pojasnjuje, naše črevesje žvečilnega gumija ne more prebaviti, saj je njegova glavna sestavina sintetični kavčuk.

Žvečilni gumi potuje skozi naše telo popolnoma nedotaknjen in lahko povzroči blokado v prebavilih. To se potencialno lahko odraža v slabosti, bruhanju in močnih bolečinah v trebuhu. V redkih primerih, zaužit žvečilni gumi, zamaši črevesje in povzroči življenjsko nevarno stanje.

Dejstvo je, da je žvečilni gumi sestavljen iz sintetičnega kavčuka, ki ga človeško telo ne more prebaviti. Namesto tega potuje skozi prebavni sistem nedotaknjen. Ker želodec ni zgrajen za razgradnjo gumijastih snovi, lahko prebava gume traja veliko dlje. Ideja, da žvečilni gumi ostane v telesu več let, je le mit. V resnici bo sčasoma izginil iz vašega telesa, kot katera koli druga hrana, vendar lahko traja malo dlje. Včasih lahko pride do resnejših posledic, zato se je požiranju žvečilnega gumija najbolje izogniti.

Mesilhy opozarja, da lahko pri zaužitju velikih količin žvečilnih gumijev ali več majhnih koščkov v kratkem času nastane masa, ki blokira prebavni trakt. Takšna blokada lahko zmoti celoten proces naše prebave in povzroči neprijetne težave. Nekatere od njih so lahko življenjsko nevarne in zahtevajo zdravniški poseg. Vendar je to redko.

Čeprav se zgodi izjemno redko, lahko žvečilni gumi predstavlja tudi nevarnost zadušitve in povzroči resne težave z dihanjem.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja