Laibach Ukrajincem pred koncertom v Kijevu: Nismo vas hoteli užaliti

Subverzivna zasedba Laibach se je  do vojne v Ukrajini, po tem ko je za angleški Guardian 22. februarja v elektronski pošti izjavila, da gre za ”cinično proxy vojno za geostrateške interese velesil in finančnega kapitala (vojaškega industrija itd.)” očitno morala jasneje opredeliti.

“V tej vojni sta najbolj ogrožena ukrajinsko ljudstvo in Ukrajina kot država, njene katastrofalne posledice pa bo čutila sama Rusija, pa tudi Evropa in druge regije. Mir lahko in mora biti dosežen le in izključno z intenzivno diplomacijo, resne pogovore za zeleno mizo, predvsem med Ameriko in Kitajsko, ki sta glavni igralki na šahovnici, ter protagonistoma neposrednega konflikta, Ukrajino in Rusijo,” so navedli.

“Od prvih dni ruske agresije proti Ukrajini smo zavzeli nedvoumno stališče”

Na Facebooku so, očitno izzvani z nekaterimi negativnimi komentarji, ne le na to izjavo, zdaj zapisali:

“Dragi Ukrajinci, prebivalci neporaženega Kijeva in ljubitelji glasbe! V Ukrajino ne prihajamo, da bi bili prva, druga ali tretja skupina, ki bo nastopila v vaši prestolnici med vojno, kot so poročali nekateri mediji, ampak kot jasen izraz podpore tvoja država v tej vojni.

Pri tem moramo poudariti, da nekatere naše izjave, ki morda niso bile v skladu z vašim razmišljanjem, nikoli niso imele namena, da bi vas kakorkoli užalili ali zmanjšali pomen vašega pravičnega boja. Od prvih dni ruske agresije proti Ukrajini smo zavzeli nedvoumno stališče in ponavljali, da v sodobni družbi ni prostora za vojno. Geopolitičnih vprašanj ni mogoče rešiti z oboroženim napadom in političnim hujskaštvom.

Prav tako smo takoj odpovedali vse načrtovane nastope v Rusiji in v vseh intervjujih obsodili rusko agresijo v tej vojni. Da ne bo pomote – obožujemo rusko literaturo, glasbo in umetnost. Obožujemo Dostojevskega, Bulgakova, Čajkovskega, Skrjabina, Majakovskega, Tatlina, Rodčenka in El Lissitzkega – če naštejemo le nekatere – in vedno bomo.

Toda v tej nesmiselni vojni med Rusijo in Ukrajino smo z vsem srcem na strani Ukrajine in njenih ljudi, ki se – kot v stari svetopisemski zgodbi o Davidu in Goljatu – dostojanstveno borijo proti močnejšemu sovražniku. Skupaj z vami žalujemo za nedolžnimi žrtvami. Z vami se veselimo vaših zmag. S tem koncertom v Kijevu torej sledimo klicu srca, ne klicu razuma.

Ukrajini iz srca želimo mir in zmago v tej vojni in v veliko čast nam bo nastopiti v teh težkih časih v pogumni in kljubovalni prestolnici vaše veličastne države. Vsem, ki dvomijo v naša stališča, še enkrat jasno povemo, da je Rusija glavni agresor v tem spopadu destruktivnih političnih in geostrateških interesov. Ruska vojska je z orožjem nezakonito vstopila na tuje ozemlje in začela to strašno vojno.

Ukrajina ima torej vso pravico, da se brani in se mora braniti z vsemi sredstvi. Pri tem vas brezpogojno podpiramo, zato prihajamo v Kijev in ob tej priložnosti vabimo svetovne sile, da čimprej sedejo za zeleno mizo in končajo to neznosno klanje in vse druge vojne in vojaške spopade po svetu. . Ves izkupiček od prodaje vstopnic darujemo v dobrodelne namene, brez kakršnih koli pogojev.

Slava Ukrajini! Laibach”

“Laibach vrača Evrovizijo v Ukrajino”

Laibach je ob napovedanem kijevskem koncertu pred tem za Guardian dejal: “Pravijo, da medtem ko orožje govori, umetnost molči. Mi se s tem ne strinjamo. Nekatera najpomembnejša umetniška in glasbena dela so nastala med vojno. Tudi v najbolj neznosnih časih holokavsta je umetnost dajala smisel in moč življenju, da se je uprlo nasilju vojne.”

“Skupina je imela v Sarajevu leta 1995, ko so mesto med vojno v BiH obkolile sile bosanskih Srbov dva koncerta. Zato se zavedamo, kako pomembno se je upreti psihologiji nasilja in konfliktov s civilno držo in podpirati normalno življenje. Karkoli že to pomeni v danem kontekstu,” so dodali člani slovenske zasedbe.

Ne smemo dovoliti, da cinizem vojne ali cinizem strateških interesov kapitala naša življenja povsem spremeni v izredne razmere,” so sklenili.

Spomnimo, Laibach bodo 31. marca nastopili v kijevski dvorani Bel Etage Music Hall, na koncertu z naslovom “Evrovizija”, kar je sklicevanje na dejstvo, da Pesmi Evrovizije, na kateri je leta 2022 zmagala Ukrajina, ne bo tam. Navsezadnje imajo skladbo s tem naslovom tudi na albumu “Spectre” iz leta 2015.

V prvi izjavi, ki je napovedala koncert, je skupina zapisala: “Medtem ko se preostala Evropa pripravlja na praznovanje svoje ideje svobode in solidarnosti 9. maja v Liverpoolu, Laibach v Ukrajino vrača Evrovizijo, kamor sodi in kjer je edini prava in resnična vizija Evrope se dogaja prav zdaj.”

vir Foto: Laibach Facebook

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja