Navade, ki povzročajo povečanje telesne teže

Zagotovo se zavedate, da obstajajo določene prehranjevalne navade, ki vam lahko pomagajo pri zdravem in trajnostnem hujšanju. Obstaja tudi druga stran navad, povezanih s prehrano, ki lahko vodijo do povečanja telesne teže. Morda se jim prepuščate in se tega niti ne zavedate. Nova študija je identificirala tri prehranjevalne navade, ki lahko naredijo prav to.

V študiji, ki jo je objavil Nature Food, so 35 udeležencev prosili, naj jedo različne vrste hrane. Stari so bili med 18 in 50 let in so šest mesecev vzdrževali svojo težo. Nekateri so jedli obroke, sestavljene iz minimalno predelane hrane z različnimi stopnjami ogljikovih hidratov in maščob.

Drugi so jedli obroke, ki so vsebovali minimalno predelano in ultra predelano hrano. Vsebovala je zmerne količine ogljikovih hidratov in maščob. Imeli so enake tedenske jedilnike za obdobje dveh tednov, nato so prešli na drugo vrsto za enak čas. Prav tako jim je bilo dovoljeno in spodbujano, da so med študijo jedli, kolikor so želeli.

Rezultati

Avtorji raziskave so beležili, kako hitro so anketiranci jedli, energijsko vrednost vseh njihovih obrokov, količino beljakovin, maščob, natrija, sladkorja ali ogljikovih hidratov. Rezultati so pokazali, da so tisti ljudje, ki so jedli hitreje, zaužili več kalorij. Pojedli so več živil z visoko vsebnostjo maščob, natrija, sladkorja ali ogljikovih hidratov. Kasneje je to povzročilo povečanje telesne teže.

Študija je pokazala, da so navade, ki najpogosteje nezavedno vodijo do povečanja telesne teže, naslednje:

  • uživanje energijsko bogate hrane
  • pomanjkanje vlaknin v prehrani
  • prehitro uživanje hrane.

“Ugotovitve potrjujejo nekatere stvari, ki jih že vemo o energijsko gosti hrani (HPF),” pojasnjuje registrirana dietetičarka Johna Burdeos. “To so običajno živila, polna ogljikovih hidratov, maščob in natrija ali sladkorja. Ponavadi so energijsko gosta, kar pomeni, da vsebujejo veliko več kalorij v primerjavi z manj energijsko gosto hrano enake teže.”

Dietetičarka trdi, da je enako pomembno skrbeti za zadosten vnos vlaknin. Pojasnjuje da, če je naša prehrana sestavljena iz energijsko bogate hrane v manjših količinah, po navadi nudi malo dejavnikov sitosti. Verjetno bomo jedli več, da bi se počutili siti. To bo prispevalo k večjemu vnosu kalorij in tudi k morebitnemu povečanju telesne teže. Prehrana, ki vsebuje vlaknine in vodo, nas bo veliko hitreje nasitila in je bomo pojedli manj.

In zadnje, a zelo pomembno je prehitro prehranjevanje. Dejstvo je namreč, da ljudje, največkrat v naglici, jemo na hitro. Tako želodcu ne pustimo časa, da bi možganom sporočil, da človek ni več lačen.

“Poleg tega je pozornost koristna tudi pri prehranjevanju,” pojasnjuje Burdeos. “Traja približno 20 minut, da se signali sitosti obdelajo po prvem grižljaju. Zavedajte se razlogov za hitro prehranjevanje, ki bi lahko povzročili, da se prenajedate. Ta proces vodi do prekomernega vnosa kalorij. Možen razlog za prehitro uživanje hrane je, ko se vam mudi. Tudi čustveno prenajedanje, je prav tako za marsikoga zelo velik problem.”

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja