Trije presenetljivi znaki, da ima otrok morda motnjo hranjenja

Motnje hranjenja so resne duševne motnje, ki prizadenejo vse več otrok in mladostnikov. Če jih ne prepoznamo in ne zdravimo pravočasno, lahko povzročijo resne posledice in so potencialno življenjsko nevarne.

Zdravnica Joanna Silver, ki že več kot desetletje pomaga ljudem z motnjami hranjenja, je za The Sun razkrila, da obstajajo določeni znaki. Ti kažejo, da otrok zavestno ali nezavedno trpi za motnjo hranjenja. Kot vodilna psihoterapevtka v Orri, dnevni službi za obravnavo oseb z motnjami hranjenja, zna prepoznati klasične znake, da nekdo motnjo hranjenja prikriva ali zanika.

”Na žalost se motnje hranjenja dandanes lahko začnejo zelo zgodaj. Običajno se pojavijo v najstniških letih. A nikoli ni prezgodaj, da bi bili pozorni na to, saj so tudi veliko mlajši bolniki,” pojasnjuje Silver.  Deli nekaj subtilnih znakov, ki bi jih po njenem mnenju, morali poznati vsi starši.

Hrano zavrača z razlago, da je imel obilno kosilo

Silver pojasnjuje, da se otrok in najstnik pogosto opravičuje, da zaužijejo manj hrane ali se ji popolnoma izogibajo. Staršem rečejo, da so “imeli obilno kosila” ali “trenutno niso lačni in bodo jedli pozneje”, kar se na koncu ne zgodi.

Pogosto preverja sestavo hrane

To je pogost pojav pri otrocih z motnjami hranjenja. Pojavlja se predvsem zato, da človek ugotovi, katera hrana ima najmanj kalorij in s tem manj maščob, je pojasnila.

Ima spremenljivo vedenje

Kot pojasnjuje zdravnica, so lahko spremembe v vedenju tudi subtilen znak motnje hranjenja pri otroku. Morda je videti bolj umaknjen in tih ter manj govori in se tudi umakne vase.

Oseba z motnjo hranjenja lahko postane vse bolj zaskrbljena, depresivna ali ima nenadne spremembe razpoloženja. Prav tako lahko otrok postane jezen ali agresiven, še posebej, če se ga sili ali obtožuje, da je premalo.

Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja